Прочитај ми чланак

Ђукановић: Око границе са Косовом нема спорног ни зареза

0

Улцињ – Црна Гора нема интереса ни за једним метром било чије територије, сем за својом територијом. Такав је наш принцип према Косову и према свим другим суседима. Ово је казао данас у Улцињу премијер Црне Горе Мило Ђукановић након радне посете најјужнијој црногорској приморској општини. Црногорски премијер је додао да о овом питању нема ни зареза неразумевања са косовским властима.

(Credit Image: © Wiktor Dabkowski/ZUMA Press/Global Look Press)

(Credit Image: © Wiktor Dabkowski/ZUMA Press/Global Look Press)

– О овоме смо више пута разговарали са председником, владом, премијером Косова и ту заиста нема никаквог разликовања међу нама. Очигледно да се појављује унутрашње политички проблем на Косову и ми мислимо да тај проблем треба тамо да се разреши.

Што се нас тиче немамо претензија према туђој територији. Желимо да покажемо приврженост и поштовање према свим принципима који се морају поштовати када је у питању разграничење на просторима некадашње Југославије, казао је Ђукановић додајући да је паметно држати се договорених принципа. Према његовим речима Црна Гора је спремна да сачека да се то питање разреши у унутрашњем политичком дијалогу на Косову.

– Међутим, уколико се покаже потреба да се чује и арбитража немамо проблем са тим, казао је Ђукановић додајући да би се ишло пред арбитражу потребно је дефинисати тему спора, а до сада није дефинисано да постоји “спорно подручје”.

Ђукановић каже да су сви механизми којим се решавају ова питању Црној Гори прихватљиви “јер желимо у финалу до потпуно праведног разграничења, да немамо извор проблема са суседима већ тачку која ће нас спајати са свим суседима и помагати да имамо најбоље могуће односе”.

Споразум о државној граници између Црне Горе и Републике Косово је потписан у Бечу прошле године, црногорски парламент у децембру прошле године донео закон који је верификовао тај споразум. Премијер је истакао да Црна Гора урадила све што је у њеној надлежности.

Ђукановић каже да нема потребу ни у кампањи да коментарише противнике, а поготово не током радне посете локланим самоуправама када је у функцији премијера.

– У кампањи ћемо предочити људима шта смо урадили за протекле четри године, зашто је добро то што смо урадили, шта треба убудуће радити, казао је Ђукановић. Он је казао да је апсолутно расположење у ДПС -у да на предстојећим изборима ова партија изађе самостално. Након радне посете Улцињу, премијер је састао са челницима општине Бар и привредницима лучког града.

ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА ПУП ОПШТИНЕ УЛЦИЊ

Црногорски премијер казао је да ће за неколико седмица бити усвојен Просторно-урбанистички план (ПУП) општине Улцињ.

Председник општине Улцињ Улциња Назиф Цунгу је рекао да је током посете председника Владе договорено да се ПУП усвоји до краја овог месеца.

Ђукановић је казао и да дио Валданоса треба туристички валоризовати, што се предвиђа предлогом ПУП-а, који је израдила Влада Црне Горе. Такође, челници владе И улцињске општине разговарали су о реализацији неколико инфраструктурних пројеката: пута до Владимира, водоснадбевању, те заштити животне средине.

Према речима Ђукановића, локалитрт Валданоса треба валоризовати и сачувати 18 хиљада стабала маслина, а не треба их „жртвовати“ за развој туризма. Показало да држава као актуелни власник маслина није довољно улагала пажњу да би их очувала.

– Постоји сагласност да би кроз неки аранжам маслине требало поверити некоме на одржавање и управљање ко би имао бољи интерес од државе, а то је претпостављам приватни интерес, казао је Ђукановић.