Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ: Или ћемо бити ЕУ и НAТО, или руска колонија

0

Подгорица -- ДПС ће победити на изборима на којима се одлучује да ли ће Црна Гора бити чланица ЕУ и НAТО, или руска колонија, поручио је лидер те партије Мило Ђукановић.

Он је то поручио на завршној конвенцији одржаној у Спортском центру „Морача“, у Подгорици, преноси РТЦГ.

Ђукановић оценио је да се, листа коју предводи, сигурним кораком приближава победи европске Црне Горе.

„На овим изборима се бране све вредности за које смо се изборили пре десет година. Свима је јасно да се 16. октобра одлучује о судбини државе, а не само бира власт. Одлучује се хоће ли Црна Гора бити чланица ЕУ или руска колонија. На овим изборима се показује ко је за одбрану, а ко за издају Црне Горе. Дакле, Црна Гора или они, европске интеграције или они“, поручио је Ђукановић.

Опозиција би, каже Ђукановић, уколико освоји власт одустала од евроатланских интеграција и одустала од самог европског пута.

„Ипак, признајемо да је СДП са својим квазилидером најгори производ владавине ДПС-а. Након двадесетогодишње заветрине код ДПС-а окренули су леђа ради пар мандата“ поручио је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Лидер ДПС-а је казао да је ово историјска прилика да поразе оне који желе да осујете чланство у ЕУ и НAТО.

Он је најавио да ће после парламентарних избора у недељу бити стављена тачка на антицрногорско деловање у самој Црној Гори.

„На брутално антицрногорско деловање једном треба ставити тачку. После избора ћемо сасећи упоришта антицрногорског деловања“, рекао је Ђукановић у интервјуу на подгоричкој телевизији Aтлас.

Он је „антицрногорско деловање“ довео у везу и са, како је навео, огромном количином новца који се „у Црну Гору убацује преко Београда и Републике Српске“, ради остварења циља да се Црна Гора одврати од чланства у НAТО-у.

Лидер ДПС-а је казао да ће та партија државним органима понудити „доказе“ о „антицрногорском деловању“. Према његовим речима, „експонент наума да се Црна Гора скрене са пута евроатлантских интеграција“ јесте опозициони савез Демократски фронт. Њему се, у том науму, придружује и опозициона коалиција „Кључ“, а могуће да то подржава и Социјалдемократска партија Црне Горе.

„Они (део опозиције) желе да убију Црну Гору. С таквима ДПС не жели сарадњу“, рекао је Ђукановић, додавши да није таква сва опозиција, није она која је ушла у владу изборног поверења.

Ђукановић је поновио да је актуелни „конфликт“ између Русије и Црне Горе „пролазан“, јер, како је објаснио, то је последица стратешког надгорњавања великих сила.

Русија, према речима Ђукановића, настоји да заустави ширење простора за утицај НAТО-а, па у том смислу настоји да на том путу омете и Црну Гору. Он је изразио наду да ће Русија и НAТО, односно Русија и СAД, поправити своје односе и самим тим ће бити смањене садашње тензије у руско-црногорским односима.

Ђукановић је рекао да верује директору Управе полиције Црне Горе Славку Стојановићу који је упозорио на могућност уличног насиља после недељних избора. Он је поновио да ће државни органи у том случају одлучно реаговати.