Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ: Црна Гора жели позитивно решење у дијалогу Београда и Приштине

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је у Бриселу да је Црна Гора веома заинтересована за позитиван епилог у дијалогу Београда и Приштине и оценио да искуство Македоније и Грчке може бити веома благотворно за решење тог проблема.

„Као одговоран сусед, врло заинтересован за позитивно решење тог проблема, радимо с намером да помогнемо да дођемо до позитивног епилога у том дијалогу. Верујем да је то могуће и позивам НАТО да настави са својим ангажманом у нашем региону и да у сарадњи са ЕУ настави да даје допринос ономе што ће се показати као једина поуздана формула стабилности за Западни Балкан“, рекао је Ђукановић у заједничком обраћању новинарима са генералним скеретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Ђукановић је додао да Црна Гора верује да се „између чланства сваке од земаља региона у ЕУ и чланства сваке, или готово сваке, у НАТО савезу, и стабилности региона Западног Балкана може повући знак једнакости“. Он је рекао да Црна Гора снажно верује у оно што је тековина евроатлантског савеза у периоду после Другог светског рата и да се труди да као најмлађа земља чланица доприноси доградњи тих вредности.

„То смо радили пре свега очувањем и унапређењем властите стабилности истовременом промоцијом евроатлантског система вредности у једном региону какав је Западни Балкан, са репутацијом нестабилног европског региона. Чинимо се да то радимо доста добро и о томе данас сведочи поузданија стабилност и поузданија европска перспектива свих земаља“, навео је.

Ђукановић је навео и да је Црна Гора свесна да „постоје и треће заинтересоване стране за Западни Балкан“ али и да је спремна „да „врло истрајно и врло храбро брани своје право да „суверено бира свој пут у будућност и да једнако тако одлучно и храбро брани свој избор а то је у пуној мери буде саставни део савремене европске и евроатлантске цивилизације и да до краја имплементира европски систем вредности“.

„Не само у нашој земљи, већ да будемо подстицај и другим друштвим Западног Балкана јер једино на тај начин видимо поуздану сигурност и унапређени квалитет живота за све људе у нашем региону „, рекао је Ђукановић.

Столтенберг је рекао су се Ђукановић и он, када је реч о Русији, сагласили да је политика двоструког колосека – одвраћања и одбране у комбинацији са дијалогом – права политика.

У заједничком обраћању новинарима генерални секретар НАТО је оценио да Црна Гора даје допринос евроатланској безбедности и да као што НАТО рачуна на Црну Гору и Црна Гора може да рачуна на НАТО. Он је подсетио да Црна Гора доприноси мировној мисији на Косову и изградњи стабилности Западног Балкана и поздравио одлуку Црне Горе да допринесе НАТО мисији у Ираку.

Додао је да НАТО фондација у Црној Гори помаже у уништењу 400 тона вишка муниције и да НАТО авионима из Италије и Грчке гарантује безбедност црногорског неба. Столтенберг је посебно захвалио Црној Гори на промовисању стабилности на Западном Балкану и демонстрирању политике „отворених врата“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!