Прочитај ми чланак

Ђилас: Вучић све чинио да спречи формирање Владе у ЦГ

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас у интервјуу за телевизију Вијести говорио је о политичкој ситуацији у Србији и Црној Гори, владавини Српске напредне странке, (не)слободи медија, односу Вучића и Мила Ђукановића...

Он је казао да је у Црну Гору дошао због интервјуа, те да вести из Црне Горе прати преко портала Вијести.

– У Црној Гори, за разлику од Србије, постоје телевизије које имају националну фреквенцију иако нису потпуно под контролом државе, као што је у Србији – рекао је Ђилас.

На питање да ли има нешто конкретно да понуди као доказ пошто је рекао да је „намера председника Србије Александра Вучића да инсталира људе у безбедносном сектору Црне Горе како би онемогућио откривање детаља о пословним везама са Ђукановићем“, Ђилас је истакао:

– Тешко из опозиције можете да имате конкретне папире за оно што говорите. То је нешто што и здрав разум показује. У Црној Гори су били били велики протести поводом Закона о слободи вероисповести, а онда су се у Тирани састали Ђукановић и Вучић. Вучић је рекао да му се не свиђа Закон… Ти протести нису били ни једнонационални и једнорелигијски… Тамо су били људи различитих вера и нација, тада сам хвалио митрополита Амфилохија који је рекао да не треба ни српска застава да се носи, јер није протест за права српског народа у Црној Гори – рекао је Ђилас и наставио:

– Потпуно јасно да је Вучић урадио све да спречи формирање владе јер губи полуге своје власти и моћи. Он функционише као човек који све контролише. Има Српску листу на Косову, жели да има и у Црној Гори и у Републици Српској како би он био, како га његови људи зову, председник свих Срба. Његова дужност као председника Србије је да помаже српски народ, а не тако да се меша у унутрашње ствари тих независних и суверених земаља – рекао је Ђилас.

Он је подсетио да је у једном ауторском тексту позвао странке које су победиле на парламентарним изборима у Црној Гори да формирају Владу и да се релаксирају односи народа Црне Горе и Србије, и да је тада „било јасно да се Вучић противи формирању такве Владе“.

– Данас какав је њихов однос, после догађања око устоличења Јоаникија, не могу да кажем и да ли су се њихови односи (Вучић и Ђукановић) покварили. О томе немам довољно података и могу да изнесам само став. Имате ситуацију у којој је јасан утицај Вучића на Демократски фронт и на Андрију Мандића и Милана Кнежевића који раде то што раде годину дана на начин који није добар. Поштујем то да ДФ треба да има у Влади своје министре, то је све нормално, али је решење за Црну Гору била експертска влада – нагласио је лидер ССП, па наставио:

– Види се да су они полуге у рукама Вучића, да их он финансира и то нису добре ствари. Не можете као председник Србије да имате своје политичаре у другој држави, то ремети неке основне принципе. И Ђукановић се 2012. подржавајући Вучића против Тадића умешао у унутрашње стране Србије. Ипак, не можете потпуно да поредите Ђукановића и Вучића – овде постоји неки степен демократије, нису уништавани животи људи који другачије мисле. Код нас је сваки човек, било Драган Бјелогрлић, Сека Саблић, линчован у Скупштини Србије… – рекао је Ђилас.

Ђилас је казао да нема никаве везе са евентуалном продајом неког удела Телевизије Вијести.

– Шолака сам видео једном или два пута у животу. Та кампања у Србији је толико јака, траје већ осам, девет година и све је „Ђилас и Шолак“. Притом, Шолака у Србији нико не зна. Немам никакве везе са евентуалном продајом неког удела ТВ Вијести нити имам везе са телевизијама у Србији – рекао је Ђилас.

Навео је и да ако неко хоће да реално погледа, да ће видети и да те телевизије са којима га повезују „критикују и ССП и опозицију у Србији“.

– И не раде у нашу корист. Али на њима можете чути критику о режиму у Србији и Александру Вучићу. Имамо пет телевизија са националним фреквенцијом и ја на РТС-у нисам био гост у последње три године ниједном. На Пинк, Хепи не бих ни ишао и да ме позову. Они неће ни деманти да нам објаве – рекао је Ђилас.

Он је казао да је упознао Шолака, као председника голф клуба на Ади, за који није дао дозволу да се прошири.

– Нисмо имали сјајну комуникацију. Када сам водио Народну канцеларију председника Србије Бориса Тадића, обилазили смо Србију и помагали да се обнове школе.. Видео сам пуно села по Србији, које нису имале телевизију. На сателиту смо имали само кабловске, али ове са националном фреквенције нису могли да виде… Тада су избацили неки уређај и да се преко сателита да се гледа РТС. Тада сам се обратио СББ са молбом ако могу да дају по некој цени, а онда нам је Драган Шолак поклонио 100 тих уређаја и ми смо их поставили у школе. То је једини контакт који сам имао са тим човеком – рекао је Ђилас.

На питање уредника Начисто, Петра Комненића, да је теза да заједно са Шолаком купује „Вијести“ како би их потчинили председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, те да из Србије јавно поручује да Вучић и даље сарађује са Ђукановићем и да је управо Вучић од почетка опструирао формирање експертске владе, Ђилас одговара.

– Сви знамо да је Вучић имао подршку Ђукановића када је долазио на власт. Тадић и Ђукановић су покварили односе када је Србија кренула у обрачуну са организованим криминалом… Вучић и Ђукановић имају заједничке пословне пријатеље – Цанета Суботића, Бебе Поповића… Много ствари су радили заједно и тај један режим је подржавао друиги. Блиско су сарађивали, а какви су сада њихови односи не знам – рекао је Ђилас.

Он је казао и да сматра да држава не треба да се меша у црквене ствари, као и обратно.