Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Удружено до промене система, а не само власти

0

Један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас оценио је данас да се опозиција удружила како би се променио систем, а не само власт, те да су мере које то гарантују садржане у документу „Споразум са народом“ који ће бити предложен представницима протеста „1 од 5 милиона“.

Нагласивши нарастајућу агресију у друштву и мржњу подстакнуту председником државе који, уместо да буде интегративни фактор, заправ дели грађане, Ђилас је, гостујући на ТВ Наша, рекао да је због тога потребно јединство свих оних који су против онога што се дешава у Србији данас.

Wikimedia Commons

„С једне стране имамо зло, а са друге народ који се охрабрио и дигао главу. Дужност је нас из опозиције да дамо гаранције народу да ћемо променити систем и да се за ту промену изборимо заједно са људима који протестују широм Србије“, рекао је Ђилас, а преноси Савез за Србију.

Он је додао да опозиција предложеним Споразумом са народом јасно поручује да „нема избора док се услови не промене, да неће седети у скупштинама које су претворене у циркус“, те да хоће владу експерата а не страначких људи, која ће омогућити промену система.

Говорећи о протестима, он је скандалозним оценио то што је младићу који је носио пластичну макету вешала додељен притвор од 30 дана, док „они који су умало убили Борка Стефановића у Крушевцу шетају слободно“.

„Та макета је неки његов израз протеста за који лично мислим да није примерен, али где је кривично дело ту? Тај младић јесте најлмађи полтички затвореник овог режима“, оценио је Ђилас.

Подсетивши на чињеницу да Србија у последњих седам година има најнижу стопу развоја у целој Европи и најниже плате у региону, Ђилас је рекао да се за то време министар финансија хвали суфицитом у буџету.

„Па није то фирма па да имате добит! То значи да је у буџету остало пара, а са друге стране имате десетине болница и школа које су у лошем стању. Министре, твој посао је да те паре определиш да болнице изгледају боље, да људи могу да се лече, а не да се хвалиш тиме“, рекао је Ђилас и додао да се влада уз помоћ лажи и манипулација, што осликава и то што се, на пример, Синиша Мали хвали „суфицитом у јануарау који је исти као прошле године а за који он тврди да је сада три пута већи“.

Осврнувши се на извештај Фридом хауса у којем је Србија оцењена као делимично слободна земља, Ђилас је оценио да извештај није објективан јер је Србија постала земља неслободе, и да је управо због тога потребна заједничка борба како би се вратиле слобода и демократија.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!