Прочитај ми чланак

ЂАВО ЈЕ ДОШАО ПО СВОЈЕ! Овим речима Вук Јеремић дочекао је Тонија Блера у Београду

0

Како се вама чини овај изјава?

Тони Блер опет је у Београду. Њега је усликао анонимни папарацо, а фотографија је одмах објављена на друштвеним мрежама.

Одмах је стигао и коментар, ни мање, ни више од Вука Јеремића.

О чему се овде ради?

Тони Блер је, по свему што се могло читати у српској штампу, од фебруара 2015. године почео да саветује Александра Вучића. Многима је спорно било то што је Блер био један од највећих заговорника бомбардовања Србије 1999. године.

Влада Србије ангажовала је консултантску кућу бившег британског премијера у формирању стручних тимова у оквиру кабинета премијера Вучића, а трошкови тих услуга били су покривени из фондова Уједињених Арапских Емирата, потврђено је Данасу те у Немањиној 11.

Влада Србије откупила је од организације „Тонy Блаир Ассоциатес“ модел рада кабинета премијера који функционише помоћу „деливерy унит“, односно особа или тимова који су задужени за испуњавање циљева у различитим областима и за повезивање свих институција које су ангажоване на истим пројектима.

У јануару те 2015. Алистер Кембел, Блеров саветник за медије, одржао је предавање ПР стручњацима у Влади Србији. Неколико месеци раније, и сам Блер је боравио у Београду и саветовао Вучића да примени овај модел функционисања, како би намеравани послови и договорене инвестиције и пројекти у различитим областима били ефикасније обављени.

Ипак, кад је Тони Блер половином 2014. био у посети премијеру Вучићу у Београду, из кабинета председника Владе оштро је демантовано да ће бивши британски премијер бити његов плаћени саветник. Тад је речено да је Блер дошао у незваничну посету и да су Вучић и он разговарали о европским интеграцијама и о „формирању премијеровог кабинета“.

Блер је, након што је отишао с функције премијера Велике Британије, основао „Тонy Блаир Ассоциатес“, организацију која је се бави консултантским услугама. Блер је био консултант у Казахстану њиховом аутократи Нунсутлану Назарбајеву, а за тај посао, према писању британских медија, примао осам милиона фунти годишње.

Блер од 2013. године сарађује и с Владом Албаније, односно саветује их по питању европских интеграција. Његов тим који консултује албанску владу смештен је и ради у Тирани.

Британски медији писали су да је као саветник радио и за владе у Египту и Кувајту, затим за америчку инвестициону банку ЈП Морган за посао у Либији и за фонд Мубадала из УАЕ и био члан произраелске лоби групе. Тони Блер држи и предавања широм света, која наплаћује и до пола милиона долара.

Сарадња Блера и српске Владе окончана је исте 2015. године, у августу. Блер и контроверзни француски политичар Доминик Строс Кан (осумњичен за сексуално злостављање тамнопуте конобарице) доведени су бомбастично, али су отишли тихо.

Блер је поново у Београду. Туристички? Не би се рекло.

Ових дана решава се судбина Косова, а неко у српској политици вероватно верује да британски дипломата може да помогне.