Прочитај ми чланак

ДИРЕКТНО УКЉУЧЕЊЕ: Путинов саветник Караганов са Вуком Јеремићем о Косову (Превод)

0

- Србија би окретањем ка НАТО изгубила подршку Русије и свој национални дух, а Русија је починила морални злочин и највећу спољнополитичку грешку у претходних 20 година када је пристала на НАТО бомбардовање СР Југославије, изјавио је професор Сергеј Караганов, декан Факултета за међународну политику и економију у Москви, у разговору са председником Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД) Вуком Јеремићем.

„И данас ме је срамота због те грешке. Најбоље решење било је да се изда нуклеарно упозорење када је бомбардована СРЈ, али Русија је тада била слаба, економски разорена, а руководство је било морално труло на много начина. Починили смо велику грешку што то нисмо учинили – моралну, политичку, али и економску“, рекао је Караганов у дискусији у оквиру серије „Корона дијалози“, коју је покренуо ЦИРСД.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, навео је да Русија на међународној сцени пружа кључну подршку Србији по питању Косова и Метохије, и подсетио је 2008. године руска претња ветом спречила да Савет безбедности УН одобри декларацију о независности коју је једнострано донела власт у Приштини.

„Председник САД Доналд Трумп је именовао свог специјалног изасланика за преговоре Ричарда Гренела, који са властима у Београду и Приштини ради на коначном решењу, а постоје многе индикације да оно подразумева размену територија, промену граница Србије и чланство самопроглашеног Косова у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је питао Караганова да ли ће Москва у Савету безбедности подржати чланство самопроглашеног Косова у УН ако Србија пристане на поделу и потпише свеобухватни споразум о нормализацији односа.

Караганов је одговорио да су САД и Европа изгубиле интересовање за Балкан, без обзира на изјаве које се могу чути у јавности, а да „поузданост Американаца сада није на нули него је у минусу, па је одлука на Србији“.

„Русија ће подржати Србију у оба случаја. Ми се не мешамо и строго поштујемо питања националног суверенитета и то је наш врховни принцип у међународним односима“, рекао је Караганов.

Јеремић је подсетио да је Русија развијала блиске односе са Црном Гором након проглашења независности 2006. године, а да је потом црногорски председник Мило Ђукановић одлучио да иде другим путем и Црна Гора се учланила у НАТО.

„Многи повлаче паралеле између начина владања Ђукановића и председника Србије Александра Вучића. Ако Србија постигне договор о Косову под америчким туторством, шта ће се догодити ако Вучић учини исто што и Ђукановић и усмери Србију ка чланству у НАТО, да ли ће Русија и даље сматрати да је и то унутрашње питање Србије“, питао је Јеремић.

Караганов је одговорио да ће Русија у том случају „можда још више саосећати са својим српским пријатељима, али их, наравно, више неће подржавати, јер би то значило да је Србија, нажалост, изгубила свој национални дух“.

На питање гледатељке из Загреба које стране државе највише цени, Караганов је одговорио да највише цени Србију због „националног карактера“ и Холандију, зато што је потпуно различита од Русије, мала и уредјена, што је разлог због којег је и Петар Велики волео Холандију.

Караганов је истакао да је у основи савремених међународних односа крај глобалне доминације Запада, јер је изгубио војну надмоћ на којем се та доминација заснивала, и додао да Америка кажњава около, а више ништа не даје, што је губитничка ситуација.

„За 15 година геополитичку слику света ће највероватније чинити ’САД плус’, а плус ће бити део Европе, и велико евроазијско партнерство, које неће бити блок него кооперативни подухват у којем учествују слободне државе. Русија није заинтересована да прави нове блокове ни да се прикључује новим блоковима, као ни да стиче нове територије“, рекао је Караганов.

Караганов је навео да је Русија нудила да постане део Запада и да се прикључи НАТО-у, али је Запад одбио ту понуду, а да ју је прихватио, равнотежа моћи у свету би се дефинитивно померила на запад и Кина и Азија не би оствариле овако рапидан раст, и да је Запад пропустио прилику и сада може да криви само себе, никог другог.

„Током 80-тих и 90-тих нудио сам многе концепте зближавања Русије и Запада и убедио тадашњег руског председника Бориса Јељцина да понуди руско приступање НАТО. Били смо, међутим, одбијени, што је било јако глупо – тада сам изгубио поштовање према нашим партнерима на Западу“, рекао је Караганов.

Караганов је и бивши саветник председника Русије Владимира Путина и оснивач међународног дискусионог клуба „Валдај“ и чувене публикације „Русија у глобалној политици“, као и почасни председник Руског савета за спољну и одбрамбену политику.