Прочитај ми чланак

Дипломатски извор: Берлин ће резолуцију ЕУ парламента ставити на сто пред Вучића

0

Уколико се у резолуцији Европског парламента о изборима у Србији нађе закључак односно предлог да се понове избори у Београду, а врло је могуће да то буде случај, званични Берлин, као и остале државе које имају своје изасланике за Западни Балкан, ставиће на сто – пред Александра Вучића – тај захтев.

Како каже Данасов дипломатски извор, да би се у закључцима Европског парламента нашао предлог о понављању избора у Београду, неопходна је сагласност четири групације у том европском телу.

– Ако до тога дође, може се очекивати да Берлин јавно и транспарентно инсистира на закључцима ЕП, док би Париз то извесно следио, али мање јавно и оштро од Берлина – каже наш саговорник.

Како додаје, такав тренд би пратиле и остале државе које имају своје изасланике на Западном Балкану, а то су Италија и Велика Британија.

Резолуција Европског парламента биће много оштрија него што власт то очекује
– Дакле, све зависи од формулација из резолуције ЕП, али тада ће имати основа да траже понављање избора у Београду. Врло је вероватно да ће и тражити, мада, треба истаћи да ни то не иде по аутоматизму – каже Данасов саговорник.

Тешко је предвидети тачан развој догађаја, објашњава даље, али је највероватнији расплет такав да ће резолуција Европског парламента бити много оштрија него што власт очекује, са свим закључцима које су имали чланови посматрачке мисије, а који су познати јавности.

Тај документ ће представљати оквир и за однос Европске комисије, напомиње, али и наредног сазива Европског парламента према Србији.

– Међутим, оно што ће уследити после резолуције је нешто што ће много више одговарати властима. Прво, на реду су избори за Европски парламент и фебруар је време када су сви увелико у кампањи, иако су избори у јуну, а у ЕП се расправља само о ургентним темама, што Србија вероватно неће бити. Сви ће бити заузети кампањом, а после јуна, један део посланика ће бити нов, а могуће је да се један део известилаца и промени. Дакле, после резолуције, све ће бити успорено, тако да неће бити великог притиска на власти у Србији – каже наш саговорник.

Тада ће, закључује, све бити препуштено земљама чланицама и биће важно оно што стиже као порука из Берлина и Париза.

Резолуција Европског парламента о изборима у Србији биће усвојена 8. фебруара, а конститутивна седница Скупштине Србије заказана је за 6. фебруар.