Прочитај ми чланак

ДЕЈАН МИЛЕТИЋ: Мичел само подстакао пропаганду против САД у Србији

0

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић сматра да је амерички званичник Вес Мичел поруком о подршци формирању војске Косова није постигао ништа друго осим што је подстакао пропаганду против САД у Србији

„Мичел за узврат није добио ништа друго, осим обећања Харадинаја да ће бити извршена демаркација са Црном Гором. Али, ни то се није догодило, у Приштини очигледно ништа не могу да обећају и изврше. С друге стране, Американци навлаче са српске стране негативну енергију и дају простор свима који би да удаље Србију и САД“, казао је Милетић за ТВ Пинк.

Према његовим речима решење за питање Косова и Метохије лежи, пре свега, у односу између САД и Србије.

„Ако ту успемо да постигнемо одређене договоре, сигуран сам да су на КиМ решиви сви проблеми, ма какви били. Треба да причамо о конкретним стварима које су прихватљиве, а не о бајкама које ће тренутно задовољити јавно мњење на КиМ, а неће дати никакве ефекте“, рекао је Милетић.

Он сматра и да изјава бившег амбасадора Вилијама Монтгомерија о иницијативи да се формира војска КиМ, говори о томе „да би то било само контрапродуктивно“.

„Монтгомери је дуго присутан у региону и одличцно познаје ситуацију. Он као Американац, као “зелена беретка“ и неко ко брине о америчким интересима заступа позицију да су такве иницијативе контрапродуктивне“, указао је Милетић.

Он је уверен да до формирања војске Косова неће доћи ако се поштују закони и међународно право и подсећа да је по резолуцији 1244 КФОР „једина војна сила у јужној покрајини“.

„Као протагонисту убрзавања евронтеграција Србије разочарало ме је што САД подстиче формирање војних снага на КиМ. Шта то може реално да донесе у смислу безбедности или неког решење? Те снаге не могу да дају неке озбиљне резултате, а причом о војсци ситуација у региону може само да се заоштрава“, упозорио је Милетић.