Прочитај ми чланак

ДАВОС: Ана Брнабић, премијерка Србије – шампионка за теме миграција и граница

0

Светски економски форум објавио је извештај "Обновити Европу (Renew Europe) у оквиру којег је део о миграцијама и границама писала премијерка Ана Брнабић.

Иначе, Србија је једина земља из региона која је учествовала у писању извештаја.

У извештају Брнабићеве се наводи да је актуелна мигрантска криза са којом се Европа суочила показала неопходност налажења нових идеја и решења у будућности, ради заштите граница европских земаља и управљања токовима миграната.

Осим тога, истакнуто је да дигитализација и нове технологије могу да допринесу у том процесу, посебно у вези са интеграцијом миграната на тржишту рада и у друштву – да платформе за еУчење могу да помогну мигрантима у процесу образовања и даље запошљавања.

У закључку се такође истиче да ће највећи изазов Европе бити поштовање различитости и инклузија, како би се Европа изборила са нарастајућом ксенофобијом и предрасудама према мигрантима, које су супротне фундаменталним европским вредностима.

Премијерка Ана Брнабић предводи радну групу за миграције и границе у оквиру Нових лидера за Европу при Светском економском форуму и она је једини представник Србије и региона који предводи једну од група које су активне у оквиру Светског економског форума.

Њен текст у извештају потписан је са „Ана Брнабић, премијерка Србије – шампионка за теме миграција и граница“