Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Вучићу и мени је стало до добрих односа с Хрватском

0

Доласком у Дубровник председник Србије Александар Вучић и ја смо показали да нам је стало до добрих односа са Хрватском, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Важно је дефинисати која питања су ствар прошлости, којим питањима треба да се бавимо сада и у будућности“, нагласио је Дачић на Дубровник форуму.

Како је саопштено из Министарства спољних послова, Дачић је додао да је важно да добар тренд, који је настао сусретом председника Вучића са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, њеним доласком на инаугурацију и доласком Вучића у Дубровник, буде настављен и да се то искористи за будућност односа са Хрватском.

„Важно је да постоје ови састанци, да постоји дијалог и да се оставља што мање простора за кризне ситуације“, изјавио је шеф српске дипломатије.

Дачић је нагласио да сви у региону треба да буду спремни да траже заједничке интересе.

„Веома је важно да постоји дијалог, као и да се траже заједнички погледи на будућност. Треба имати у виду да је ЕУ најпопуларнија на Балкану, управо зато што се свуда преиспитује начин функционисања ЕУ“, рекао је он.

Дачић је, подсећа се у саопштењу, боравио у Дубровнику где је у суботу учествовао на састанку министара спољних послова Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Састанци Процеса сарадње у југоисточној Европи у Дубровнику означили су завршетак једногодишњег хрватског председавања, а наредни председавајући Процесу сарадње у југоисточној Европи је Словенија.