Прочитај ми чланак

Дачић: Тончев да се извини Вучићу због непримерене изјаве

0

Свако мора да сноси одговорност за изјаве које су у супротности са политиком Социјалистичке партије Србије (СПС) и рекао сам Новици Тончеву да се извини Александру Вучићу због непримерене изјаве, изјавио је данас председник СПС Ивица Дачић.

Он је за ТВ Б92 рекао да најоштрије осуђује изјаву Тончева и да ће о томе расправљати Председништво странке, а поновио је да је Петар Шкундрић разрешен дужности саветника у Влади Србије.

Изјаве потпредседника СПС Тончева, али и Владимира Шкундрића, сина Петра Шкундрића и саветника министра за заштиту животне средине Горана Тривана, Дачић је назвао „делом стратегије да се СПС разним причама одвоји од Вучића“.

Како је навео, „Ђиласови медији су објавили да је СПС због коалиције са Вучићем“ имао слабије изборне резултате него на претходним изборима.

Дачић је поручио да ће, док је он на челу СПС, та партија бити у коалицији са Вучићем, јер је то „у интересу Србије“.

Чланови СПС нису имали инструкције из странке да учествују на демонстрацијама, казао је Дачић, додавши да би требало да се испита да ли је било позива са стране, а навео је да је било и лажних позива чланова општинских одбора СПС, уз оцену да „ту постоје елементи специјалног рата“.

Дачић је истакао да би и Српска напредна странка требало да утврди који су људи из те странке уплетени у покушај насилне промене власти.

„Мислим да демонстрације нису успеле да ослабе позицију Србију пред преговоре са Приштином. Нетачно је да су скупови спонтани и да су организовани због епидемиолошких разлога, већ је разлог насилна промена власти“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је један од аргумената демонстарната да ће руководство Србије да изда Косово и навео да су „све то лажи, јер ми нисмо ни дошли до ситуације да наставимо преговоре“ у Бриселу.

Дачић је истакао да пут до рушење Вучића води преко његовог рушења у СПС, додавши да то није могуће.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС) Александар Антић изјавио је данас да социјалисти у својим редовима неће толерисати никога ко се супротставља политици Владе Србије, коју СПС заједнички спроводи са Српском напредном странком (СНС).

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић је изјавио агенцији Бета да „све што смо синоћ чули од председника Александра Вучића, укључујући и његово мишљење о изјавама Ивице Дачића, сматрајући их глупим, јесте најотворенија критика ако не и напад на социјалисте“.

Почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Милутин Мркоњић је рекао агенцији Бета да ће СПС сигурно бити и у новој влади.

Потпредседница Социјалистичке партије Србије (СПС), Славица Ђукић Дејановић, казала је агенцији Бета да себе не види у оптужбама председника Србије и владајуће СНС, Александра Вучића, на рачун функционера СПС-а.

Статутарна комисија владајуће Социјалистичке партије Србије (СПС) искључила је из странке двојицу чланова из Инђије због повреде страначке дисциплине, односно због учешћа на протестима испред зграде парламента у Београду, саопштено је данас.