Прочитај ми чланак

Дачић: СПЦ мора да ради са Ватиканом, интерес је да папа буде на страни Србије

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је вечерас да је потребно да се јасно каже да ли је КиМ национални пројекат или није и поручио да је важно да Српска православна црква ради на односу са Ватиканом јер је, како је навео, у интересу Србије да папа буде на нашој страни.

„Сви заједно морамо са собом да пресечемо да ли је КиМ наш национални пројекат или није, не може у њему да учествује само председник или Министарство спољних послова“, рекао Дачић гостујући на ТВ Пинк где је говорио и о наоружавању Косова ракетама Џавелин што је, како ја нагласио, супротно Резолуцији 1244 и потез који не доприноси миру, који је штетан и контрапродуктиван.

Дачић је подсетио да Косово већ неко време остварује неформалне везе са Ватиканом.

„Мислим да је време да СПЦ пре свега ради на томе“, рекао је Дачић и подсетио да је бивши председник Србије Томислав Николић папу позвао у Србију, али је позив на захтев неких владика отказан.

„Да ли нам је битно да Ватикан призна Косово или није, …. да ли ћемо нешто радити или ћемо и даље бити у неким рововима који нам нису практични. Нама је интерес да папа буде на нашој страни као што је био око Степинца“, рекао је Дачић и нагласио да није једноставно да ли ће Ватикан признати Косово или неће, јер се зна колики део света је под утицајем Ватикана.

„Патријарх, владике, Синод сви морају хитно да реагују око Свете столице, исто као и САНУ, са својим колегама широм света, исто као и спортски савези и сви други“ рекао је Дачић.

Дачић је оценио да то што су САД омогућиле Приштини набавку ракета Џавелин не представља никакву поркуку Србији, већ је то део дугорочног циља да се помогне независност Косова, нешто што је почело ’90-их, не само после Резолуције 1244. јер се зна да је ОВК добијала оружје са свих страна из Немачке, САД, од исламских земаља.

Све то што се дешава везано за наоружавање Приштине нема везе са односом САД са Србијом, већ је реч о стратешким интересима да Косово буде независно, оценио је он.

„Имамо дубљи проблем, овде је реч о стратешким интересима да такозвано Косово буде независно чему се противимо. Морамо да будемо оштри, чврсти и мудри и реални у међународним околностима“, рекао је Дачић и нагласио да Србија треба да настави да се наоружава.

Подсетио је да је и данас актуелна реченица Зорана Ђинђића коју је упутио светским лидерима – „док Србија седи за преговарачким столом, иза леђа Србије се у ствари фактички, или формално или неформално, припрема независност Косова“. Што је све, како је додао, било тачно.

Према његовим речима, један од логистичких делова свега тога управо јесте и наоружавање што је све супротно Резолуцији 1244 која је донета у циљу демилитаризацијие Косова.

„Са друге стране, када Србија приближи војску административној линији, од тога се прави међународни спектакл и инцидент“, рекао је он и додао да је очигледно да је циљ јачање косовске независности кроз њихову безбедносну функцију.

Додао је да Србија нема правна средства да се против тога боримо, осим кроз седнице СБ УН, које не могу да буду ефективне јер не могу да донесу никакву резолуцију.

Нагласио је да пре свега треба да дефинишемо да постоје земље са којима имамо истоветне погледе на питање нашег територијалног интегритета и суверенитета и са њима по сваку цену треба да сачувамо најближи могући однос.

С друге стране, каже, постоји и један број земаља које су признале Косово, али које не раде активно на промоцији њихове независности и постоји трећи број земаља који су и признале и даље активно раде на њиховој промоцији, а у овом случају чак и у њиховом наоружавању.

„Ми и са њима покушавамо да тражимо даље неке заједничке интересе, а то је пре свега мир и стабилност. Морамо да чувамо односе са земљама које су најјаче. Не можемо сада да прекинемо дипломатске односе због тога. Али они сви треба да знају да ми осуђујемо то што они раде. Мислимо да то није добро, мислимо да то не доприноси миру, мислимо да је то штетно, мислимо да је то контрапродуктивно и мислимо да је то пример потпуно двоструких стандарда“. рекао је Дачић.