Прочитај ми чланак

Дачић са Албанцима са југа Србије

0

dacic1

Председник Владе Србије Ивица Дачић састаће се данас у Београду с албанским политичким лидерима са југа Србије.

Састанку у згради Владе Србије ће присуствовати и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић, најавила је данас владина Канцеларија за сарадњу с медијима

Станковић је пре два дана рекао Тањугу да је „након састанка са премијером, предвиђено да министарка здравља Славица Ђукић Дејановић у другој половини октобра посети Прешево“.

Он је најавио и ће се интезивније кренути у решавање животних проблеме грађана Прешева, Бујановца и Медвеђе на основу оквира у седам тачака, који је Влада Србије“ донела почетка јуна.

Делегација Албанаца с југа Србије је почетком јула разговарала у Београду и са првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

Вучић је на том састанку изразио спремност да са свима разговара о мањинским правима, у складу са гарантованим Уставом и највишим међународноправним стандардима али и да држава није спремна да разговара о територијалном интегритету и суверенитету.

„Влада Србије ће бити укљућена у разговоре како би поправили живот сваког човека“, истакао је први потпредседник владе, саопштено је тада из његовог кабинета.

У делегацији Албанаца са југа Србије су били председник Националног савета Албанаца Галип Бећири, одборник у бујановачкој скупштини Шаип Камбери, председник општине Бујановац Нагиб Арифи, председник општине Прешево Рагми Мустафа и посланик у Скупштини Србије Риза Халими.

После састанка Халими је рекао Тањугу да су у разговору са Вучићем разматрани сви проблеми на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе, а посебно тешка економска ситуација и велика незапосленост.

На основу разговора који су, уз присуство представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, Влада Србије је 4. јуна усвојила платформу која има седам тачака.

Платформа се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у првосуђу, обрзовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

(Б92)