Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Пресуда Караџићу је доказ да је Србија није крива за ратне злочине

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је пресуда Радовану Караџићу веома важна за Србију, јер је тамо дословце наведено да не постоје докази за то да је Слободан Милошевић, односно Србија, крива за ратне злочине.

dacic izjava nocuДачић је у, интервјуу за Дојче веле, рекао да је, када је говорио о Милошевићу, говорио о држави Србији.

– У многим пресудама у Хагу, без обзира на то да ли се суди једном или другом појединцу, веома се често наводе и одређени делови који се не односе конкретно на тог појединца, из чега се извлаче закључци који су веома важни за неке друге теме. На примеру Караџића, у пресуди је дословце наведено да не постоје докази за то да је Милошевић, односно Србија – јер Милошевић је био председник Србије – крива за ратне злочине и да Србија и Милошевић нису били део тог, како у Хагу кажу, удруженог злочиначког подухвата – казао је Дачић.

Он је истакао да је то суштина и да је то веома важно за Србију јер значи да свако појединачно може и мора да одговара за злочине које је починио, али да иза тога не стоји држава Србија. Дачић сматра да је ту реч о томе да смо као држава Србија суочени с разним тужбама.