Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ О РАЗГРАНИЧЕЊУ: Није компромис да Србија призна Косово на целој територији

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Београду да компромисно решење косовског питања не може да подразумева да Србија призна независност Косова на целој његовој територији.

„Нама је сада од кључне важности да нађемо неко компромисно решење. Тог решења не може да буде наметањем, да Србија мора да призна Косово као независну државу на целој њиховој територији. То не може да буде компромис“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре са шефицом норвешке дипломатије Ине Ериксен Сореиде.


Шеф српске дипломатије је казао да Србија не представља никакву препреку за наставак дијалога, већ да „само тражи да буду укинуте све мере које су дефинисане као препрека дијалогу, пре свега таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ“.

Дачић је рекао и да није реално да се само САД укључе у дијалог Београда и Приштине који води Европска унија.

„За сада нема најаве било какве промене формата и није предвиђено укључивање других земаља у дијалог“. Тешко да могу само САД да се укључе, а не и још неко, то није реално“, навео је Дачић.

Он је оценио да је одлагањем састанка лидера Србије и Косова у Паризу пропуштена прилика да се одблокира дијалог. Дачић је казао да председник Француске Емануел Макрон није желео да закаже тај састанак, јер није добио гаранције да ће косовски премијер Рамуш Харадинај да укине таксе на увоз робе из Србије и БиХ.

„Најбољу реакцију на то дао је (председник Косова Хашим) Тачи који је рекао да је одлагање састанка пораз за Косово јер је Приштина дефинисана као фактор због којег је одложен самит. Та његова жаока је упућена Харадинају“, навео је Дачић

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!