Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ НЕДВОСМИСЛЕН: Србија – поуздан партнер НАТО

0

БЕОГРАД – Србија је војно неутрална и не тежи чланству у НАТО, али жели да буде поуздан и предвидив партнер НАТО и да искористи простор за даље јачање сарадње у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић у разговору са генералом Петером Павелом, председавајућим Војног комитета НАТО.

Генерал Павел је истакао да НАТО у потпуности поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности и оценио да неутралност није препрека за развијање партнерске сарадње која се базира на индивидуалним потребама сваке државе, узајамним интересима и заједничким вредностима, за шта су доказ бројни други примери сарадње НАТО са неутралним европским државама партнерима.

У саопштењу Министарства спољних послова Србије се наводи да је обострано констатовано да је потребно задржати дух добрих односа, имајући у виду да Србија и НАТО деле низ питања од заједничког интереса у којима је могућа сарадња, попут борбе против међународног тероризма и миграторне кризе. Истакнуто је да је стабилан и просперитетан Балкан, у стабилној и просперитетној Европи циљ коме заједно тежимо.

Павел је, како се наводи, похвалио допринос Србије регионалној стабилности и безбедности и прагматичну политику коју, у том смислу, води Влада Србије. У разговорима је истакнута успешна сарадња са КФОР, као и очекивање Србије за његово несмањено присуство на Косову, као гаранта безбедности и имплементације Бриселског споразума.

Извор: Фонет