Прочитај ми чланак

Дачић: Морам да се састанем са Тачијем

0

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да забрана председнику Србије Томиславу Николићу да на Божић посети Косово и Метохију није добар потез, јер не доприноси релаксацији односа између Приштине и Београда, али да дијалог с Приштином мора да се настави.

Дачић је новинарима у Палати Србија рекао да је забрана посете Николића незаконит акт приштинских власти, али да се ипак догодио што „потврђује разлику између принципа и живота на терену, коју Србија мора да прихвати како би могла да дође до одрживог решења на Косову”.

Он је поводом позивања Приштине на реципроцитет, истакао да се мора правити разлика између службених и приватних посета.

Према његовим речима, пре неколико недеља једна „министарка“ са Косова хтела је да дође у Прешево на позив председника те општине, али јој то није дозвољено.

Премијер је објаснио да свако може да дође у приватном својству, али не и да долази као „министар у Влади Косова“ и да обавља политичке функције, јер „би нас то довело у ситуацију да Косово и Метохију верификујемо као независну државу”.

Дачић је подвукао да је Николић хтео да оде у Грачаницу поводом Божића на највећи и најрадоснији хришћански празник, а не да обавља било какве политичке активности.

Према његовим речима, то је апсолутно непотребан потез и не доприноси јачању међусобног разумевања и заједничком настојању да се настави дијалог.

„Другог решења осим дијалога нема”, рекао је Дачић одговарајући на питање да ли ће то утицати на наставак дијалога.

Премијер је поновио да се дијалог мора наставити јер неће нам ништа друго донети решење осим дијалога.

 

(Танјуг)