Прочитај ми чланак

Дачић близу новог кабинета?

0

Aleksandar-Vucic-i-Ivica-Da_620x0

Прва два човека одлазеће владе – премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић, корак су ближи коалиционој сарадњи и у новом мандату.

Лидер напредњака показао је спремност да и савез око социјалиста укључи у јединствени фронт за велике реформе у земљи, док је шеф СПС јасно поручио да његов тим жели да помогне својим учешћем и будућој власти.

Закључак разговора руководства СНС са представницима коалиције СПС-ПУПС-ЈС је да постоји стратешка сагласност о најважнијим државним темама и да ће се конкретне консултације о формирању владе наставити за викенд.

Тачно у 11 часова, у напредњачко седиште ушли су Дачић, Милан Кркобабић, Драган Марковић Палма, Дијана Вукомановић и Жарко Обрадовић, а у холу их је већ чекао Вучић са Зораном Михајловић.

После загрљаја и срдачних поздрава, повукли су се на једночасовне разговоре.

За преговарачким столом одмах су утврдили да им се поклапају намере у спољној и унутрашњој политици и борби против корупције. Али, ни на теми економије, на којој се очекивало да „запне“, није било већих несугласица.

Будући премијер Вучић после сусрета је изјавио да СНС не жели свеколику моћ и власт већ јединство:

– До краја недеље биће завршени разговори са коалицијом око СПС о модалитетима њиховог учешћа у влади, а зарад јединства у Србији поводом тешких питања. Нисмо разговарали о томе ко ће на који начин бити део владе, али сам рекао да смо спремни да разговарамо. Не желимо партијску владу и могуће да СНС неће имати ни половину броја министара.

Дачић је поручио да СПС и њени коалициони партнери желе да уђу у владу и да преузму одговорност:

– Разговарало се о програму и није било речи о министарским местима. Спремни смо да помогнемо да Србија не пропусти ову историјску прилику да се развије. Чули смо план СНС и спремни смо да преузмемо свој део одговорности. То ће бити програм целе владе и преузимамо и политичку добит, али и минус, ако нешто добро не урадимо

Будући мандатар је оценио да су представници СПС током разговора били врло коректни и рекли су да разумеју економску ситуацију у којој се Србија налази.

Вучић је ипак сугерисао да није задовољан како се до сада водио ресор инфраструктуре који је био у рукама СПС:

– Сто година правимо Коридор 10, као Скадар на Бојани. То више неће моћи. Спремни смо да већ за десетак дана склопимо озбиљне концесије како бисмо завршили ауто-пут до Црне Горе за наредне четири године. Сада Србија одваја мање новца за инфраструктуру него за скупе кредите који су узимани у време Мирка Цветковића, а ништа није саграђено.

Лидер СНС је рекао и да је под страшним притиском да смањи пензије, што, како је навео, заговарају апсолутно сви стручњаци, али истовремено трагају за решењем за тај проблем.

– Никада нисмо кочили реформе и нисмо имали несугласице кад су у питању реформски закони – поручио је Дачић.

Вучић је најавио да ће у четвртак отворено разговарати и с Борисом Тадићем и да ће му све рећи, „колико год да се љутио“.

СЕЛАКОВИЋ ИЛИ МАЛИ НА ЧЕЛУ БЕОГРАДА

Вучић је потврдио и сазнања „Новости“ да су најозбиљнији кандидати за градоначелника Београда Синиша Мали и Никола Селаковић:

– Одлука ће бити донета након изјашњавања страначких органа, у апсолутно рекордном времену. Имам своје мишљење о томе ко је најбољи кандидат, али не могу да га именујем пре него што свој став изнесу органи СНС.

(Новости)