Прочитај ми чланак

Дачић: Ако Ал Каида не може да дигне споменик у Њујорку, не може ни ОВПМБ у Прешеву!

0

Премијер Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић у интервјуу за Телеграф каже да ће ова година бити година испита, да је реално да Србија добије датум почетка преговора са Европском унијом, да ванредни избори нису тако могући, да му Вучић није надређени и да је Драган Ђилас пре четири године градоначелник Београда захваљујући социјалистима, али и да ће уклонити споменик ОВПМБ у Прешеву.

Како оцењујете рад Владе Србије и односе у њој у 2012. години?

– Мислим да је мање од 6 месеци, колико је прошло од формирања Владе до данас, веома кратак период да би она могла да постигне велики успех или велики неуспех, али генерално мислим да је остварено неколико позитивних ствари. Прво, ова Влада има једно јединство које у претходним кабинетима није био случај, нема више у јавности различитих мишљења министара и сукоба, подметања. Имамо добру координацију и нема никаквих проблема у нашим односима.

С друге стране, тешко је очекивати да неко има чаробни штапић да реши све проблеме с којима смо суочени – економски пад, проблем КиМ и условљеност европских интеграција напретком дијалога с Приштином, али су и на тим пољима остварени помаци. Стабилизовали смо економску ситуацију, по први пут усвојен је буџет у законски предвиђеном року и предвиђено је смањење буџетског дефицита, задуживања земље и да следеће године имамо привредни раст и раст запошљавања. Када је реч о ЕУ, никада нисмо били ближи и никада није била позитивнија дискусија у Европи о Србији као што је то сада случај.

Покренули смо политички дијалог с Приштином и очекујемо да он у овој години да прве позитивне, конкретне резулате, а то је, свакако, добијање датума почетка преговора. Генерално, задовољан сам првим резултатима рада Владе. После дугог низа година председник Србије Томислав Николић, први потпредседник Владе Александар Вучић и ја као премијер имамо веома позитивне оцене од народа, што није било случај ранијих година.

Влада СНС – СПС – УРС делује конкретнија и брже од претходне, упркос идеолошким разликама?

– То је зато што смо успоставили јако једноставан принцип, а то је да када се доносе одлуке морају се обавити консултације с оним организацијама који су уско везане за њих. На пример, многи предлози привредника су уважени и уврштени у законе, са синдикатима је успостављен социјални дијалог и они се питају код доношења закона. Све оно што мислимо да је неопходно да се уради, оперативним радом трудимо се да то и спроведемо у дело. Нама нису потребни само високи и часни циљеви или часни порази, потребни су нам резултати. Зато и инсистирам на томе, да сваки министар оперативно ради само свој посао, што за сада даје резултате.

Сметају ли вам приче да је лидер СНС-а Александар Вучић заправо ваш надређени и прави премијер у овој Влади?

– Није ми надређен, наше надлежности се не преклапају. Могуће је само говорити о простој координацији рада два сектора. Ниједан министар у Влади не води истраге, нити хапси, већ сви радимо као један тим.

Да ли је реално да у овој години добијемо датум почетка преговора са ЕУ? Да не искрсну опет неки нови услови?

– Нема нових условљавања, сви услови су већ дати, а то је дијалог с Приштином треба ићи ка напретку који је трајан и одржив, а шта то конкретно значи за Србе на северу КиМ, знаћемо у наредном периоду. Колико разумем динамику европских интеграција, може се рећи да је реално очекивати доношење позитивне одлуке, једино уколико ми не прекинемо дијалог с Приштином, а било је и таквих захтева од појединих политичара, али понављам, наша оријентација је чланство у ЕУ.

Да ли ћете преузети одговорност и преговарати с Харадинајем, као што сте то урадили с Тачијем?

– На жалост, нисмо у ситуацији да бирамо, разни политички функционери косовских Албанаца оптужени су пред нашим судовима за злочине, међутим, они су увек учествовали у неком политичком дијалогу, почевши од Рамбујеа до данас. Надам се да се неће десити да премијер буде Харадинај, а чак ми је и Тачи рекао да неће прихватити било какве промене и додао да ће остати премијер све до нових избора. У супротном, долазимо у једну ситуацију у којој ја не могу да кажем: “Нећу с Харадинајем, хоћу с Тачијем”. Нерадо смо ушли у дијалог, многи су ме нападали што разговарам с Тачијем, али једноставно, немамо другу опцију, а исто тако ћемо морати и с Харадинајем да разговарамо, уколико он буде премијер.

Да ли су односи између вас и председника Србије уздрмани због његовог предлога Платформе о КиМ?

– Нема неких великих размимоилажења између мене и председника, има само једна разлика, а она је у тактици. Одлука о датуму за почетак преговора са ЕУ директно зависи од дијалога с Приштином, а ако би прекинули разговоре дошли би смо у ситуацију у којој не можемо ни напред, ни назад. Зато смо се договорили да изменимо тај део који је говорио да Србија не треба да учествује у техничком дијалогу. У томе је било јединог спора и различитог мишљења између Николића и мене, али ништа то није крупно.

Шта Србија, реално, може да очекује од Платформе коју је сачинио Томислав Николић?

– Велико је питање шта у овом тренутку Србија уопште може да очекује када је у питању КиМ у односу на свој спољнополитички положај. Ситуација је ужасно тешка и било каква платформа не може да донесе побољшању сама по себи. Србија пред собом има процесе које треба зауставити, имамо стање у које смо доведени, а оно је да ми с једне стране не признајемо независност КиМ, стално говоримо да је оно наш саставни део, а у стварности, с друге стране, Косово стално, из дана у дан, гради своју независност. Зато је и циљ Платформе да се не говори о коначном и свеобухватном решењу него да пробамо да решимо питање организације КиМ у овом тренутку, сада када оно још нема свој коначан статус. Да омогућимо да Срби добију своје институције, своју аутономију, шта ће од тога успети да се оствари видећемо, а циљ је да се то уведе у закон и да добије какве-такве оквире. Ово су све теме разговора које ћемо водити, шта ћемо од тога успети да остваримо видећемо. Неће нам бити лако.

Какав је ваш коментар на тврдње медија да ће безбедност на КиМ по предлогу Платформе гарантовати ЕУ, Војска Србије и Војска Албаније?

– То јесте логична ствар, иако до сада о томе нисмо јавно дискутовали. О проблему Косова Србија би требало, уствари, да преговара с Албанијом. У овом решењу се ишло с циљем демилитаризације Косова, али о томе ће се тек разговарати и преговарати. Битно је једино да се технички дијалог наставља.

Да ли сте одустали од своје идеје о подели Косова као једином ваљаном решењу?

– Нисам одустао, него видим да нико то не подржава и онда не желим да додатно компликујем односе. Међународној заједници у овом тренутку није уопште важно шта су интереси Београда и Приштине, већ им је најважније који су њихови интереси. И даље мислим да би најбезболније и најбоље било решење у виду некаквог разграничења, али не желим да то предлажем, јер понављам, нећу никог да иритирам. Могу у различитим разговорима да напоменем тако нешто, чак се размишљало да Београд понуди више решења, али смо се определили за ову Платформу која говори о целини дефинисаној Резолуцијом 1244.

Хоће ли се Србија одрећи европског пута уколико Брисел постави пред њу услов ЕУ или КиМ?

– Брисел тај услов никада неће поставити. ЕУ, с друге стране, корак по корак иде ка том захтеву, тачније ка формалном признању Косова. Зато Србија мора да буде веома пажљива.

Хоће ли бити ванредних избора у 2013. години и да ли би они одговарали СПС-у у овом тренутку?

– То није реална опција. СПС-у, као и СНС-у одговарају избори у овом тренутку, али ми би онда прешли на поље страначких интереса, док је у овом тренутку важније спровођење државних интереса.

Какав је ваш став по питању прекомпоновања власти у Београду, хоће ли до тога доћи и када?

– До сада није било таквих иницијатива из СНС-а. О неким другим срединама смо разговарали, негде је већ дошло до прекомпоновања, негде ће се тек променити власт, али о Београду, за сада, није било речи.

Када можемо да очекујемо прве пресуде у предметима у борби против корупције?

– Логично би било да се тако нешто догоди у овој години. Наша болна тачка свакако је одуговлачење с пресудама и дуготрајни судски процеси, али јесте реално очекивати да ускоро добијемо епилог неких од предмета у борби против корупције. Ми ћемо наставити ту борбу која је јако важна и за нас, ал и за евроинтеграције.

Какав је ваш коментар на процесуирање људи блиских СПС-у од стране Вучићевог тима за борбу против корупције?

– Ако постоје докази за неке људе да су прекршили закон, апсолутно је неважно коме су они блиски, они морају да се процесуирају. То сигурно неће бити разлог за проблем унутар коалиције, нити за било каква страначка препуцавања и реаговања. То није никакав проблем. Зашто би пала Влада, ако је реч о нечему што је доказанао и необориво?

Шта грађани могу да очекују од Владе Србије у овој години?

– Ја нисам овде да бих причао бајке, већ да решим проблем. Биће ово веома тешка година због разних испита на које ћемо наићи, а како ћемо проћи зависи и од начина на који радимо, како водимо преговоре… Али, сви ће знати да је ово Влада која дели судбину народа, јер не може да се деси да било који њен члан живи боље од свог народа. Прошла година је била година промена, ова ће бити период великих испита.

Актуелна је прича о Прешеву и споменику војницима ОВПМБ. Да ли је безбедност Србије на задовољавајућем нивоу?

– Претње Албанаца оружјем су приче за малу децу. Ја сам рекао шта сам рекао – или ће га сами склонити или ћемо то учинити ми. Сигурно нећу ићи у Брисел на разговоре док се не уклони тај споменик, што значи да им је рок до тада. Има сами да га уклоне, а ако неће милом, онда ћемо силом. Мислим да је то сасвим коректно. Ал Каида не може да подигне споменик у Њујорку, зашто би ОВПМБ то могла у Прешеву и Србији? То је најобичнија провокација, са жељом да се покаже како Србија не контролише своју територију, а с друге стране да испровоцира неку реакцију. Зато треба бити миран, а Србија зна шта треба да ради. Сигурно не претим из празне пушке. Да нисам спреман да то спроведем у дело не бих ни реч о томе рекао.

Који је догађај најпозитивнији, а који најнегативнији у претходној години?

– Толико пуно радим да више не знам шта се десило у којој години (смех). Најпозитивнији догађај за мене је, без лажне скромности, мој избор за премијера Србије, јер је то на неки начин моја круна политичке каријере. Негативнијих догађаја има разних и везане су за различите сфере живота, али одлуке Трибунала у Хагу су без премца. То је велика срамота за међународну заједницу, чак се може поставити питање да ли уопште има смисла причати више са Сержом Брамерцом, јер шта год он да каже треба му само споменути ове одлуке.

Да ли партите ломове у ДС-у и како коментаришете дешавања у тој странци?

– Пратим дешавања, али нисам претерано оптерећен дешавањима у ДС. Они су наша опозиција, што не значи да смо непријатељи, али није умесно да коментаришем дешавања у туђем дворишту. ДС сада говори да је поништена декларација о помирењу са СПС-ом, шта то значи да смо добри само када смо на власти. Ипак, подсетио бих новог лидера демократа Драгана Ђиласа да је пре четири године постао градоначелник Београда уз помоћ социјалиста.

Како коментаришете изјаву бившег председника Србије Бориса Тадића да је његово помирење с вама било изнуђено?

– Било му је нужно да би дошао на власт и то им је била једина опција, нама није. Ми смо то могли да урадимо с Коштуницом и Шешељем. И даље мислим да је то била добра одлука и нема разлога да се кајемо ни он, ни ја. Једноставно, Тадић мора да схвати да је завршен један круг такмичења у лиги шампиона и да је почела друга рунда, нова сезона. Нисам могао да кажем да ме се не тиче што је Томислав Николић победио и да правим владу са губитничком странком, то би изазвало велике проблеме.

Шта би сте пожелели народу у Новој години?

– Пожелео бих грађанима Србије да у овој години добију које радно место више, да поштујемо сами себе довољно да би нас други поштовали и наравно, да имају што мање посла с полицијом, ал и полиција с њима (смех).

 

(Телеграф)