Прочитај ми чланак

ДА ЛИ У ОВАКВОЈ ДРЖАВИ Јеремић и Ђилас могу добити Вучића на суду

0

Професор Зоран Ивошевић за Данас поводом тужби председника Народне странке и бившег градоначелника Београда против председника Србије.

Када бисмо живели у пристојној држави, у којој судови раде по Уставу и законима, и у којој нема разлике између обичних грађана и шефова држава или влада, односно у којој су сви једнаки пред законом, онда би Вук Јеремић и Драган Ђилас имали шансе да добију тужбе против Александра Вучића.

Међутим, с обзиром на то да у Србији судови нису такви, онда је и нормално поставити питање да ли Јеремић и Ђилас могу да добију тужбе, истиче за Данас Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда и професор Правног факултета Унион.

Подсетимо, лидер Народне странке Вук Јеремић поднео је тужбу против Вучића зато што га је назвао „шефом међународне банде лопова“, док је Драган Ђилас, тадашњи кандидат за градоначелника, тужбу поднео у априлу због неистина које је Вучић изнео против њега, попут те да је „новац стекао пљачкањем грађана“. У међувремену, Први основни суд у Београду је Ђиласову тужбу вратио, са захтевом да се прецизно одреди пребивалиште председника, јер је уместо Вучићевог пребивалишта, у тужби наведена адреса Председништва Србије.

Зоран Ивошевић указује да је заиста потребно на тужби ставити адресу пребивалишта туженог, али да уколико га није могуће пронаћи на тој адреси, онда се тужба може доставити и на радно место туженог.

– Такође, индиректно се тужба може доставити и преко судске табле, ако тужени одбије да је прими на месту становања или преко радног места, наглашава Ивошевић и додаје да су оптужбе Вучића веома озбиљне и да би га и он тужио да је изјавио слично за њега. Наш саговорник закључује да засад нема назнака да се ради о намерном одуговлачењу суда, али додаје да уколико се „овакве заврзламе“ наставе онда се може закључити да се ради о намерном опструисању поступка.

Јеремић је у петак на свом твитер налогу обелоданио да је тужио председника Републике. „Данас сам и званично поднео тужбу против Вучића због тога што ме је јавно, и без доказа, назвао шефом међународне банде лопова“, објаснио је Јеремић у видео поруци објављеној на Твитеру. Тужбом се тражи накнада штете од 50 милиона динара.

Мало пре тога је Вучић најавио да ће надлежни органи испитати наводне милионске трансакције на рачуну Народне странке, поново износећи грубе оптужбе на рачун Јеремића. „Што се овог белосветског лопова тиче што је умешан у све, те десет милиона евра, за шта 10 милиона евра не знамо, али видим да ће првосветски органи да испитују, мислим да ће се у складу са тим што буду добили од америчких представника власти укључити или неће – то ће бити њихова одлука – српских државни органи“, најавио је Вучић, пренео Н1.

Када је реч о Ђиласу, Вучић тврди да је бивши градоначелник капитал стекао за време владавине ДС-а.

Помоћ за Иницијативу Не давимо Београд

Иницијатива Не давимо Београд позова грађане и грађанке да им помогну како би платили судске казне у укупном износу од 180 хиљада динара. Против активиста Иницијативе до сада је покренуто преко 30 поступака.

„Ове казне које на најбољи начин показују да један закон важи за функционере владајуће странке, чији се бахати поступци награђују, а други за грађане – чији глас незадовољства желе да сломе. Помозите нам да им то не дозволимо“, истичу у Иницијативи. заинтересовани грађани и грађанке се на сајту недавимобеоград.рс могу више информисати о томе како да финансијски помогну Иницијативу.