Прочитај ми чланак

Да ли је потребно 250 посланика у парламенту?

0

POSLANICI

Београд — Парламетарне странке сагласне су да је неопходна реформа политичког система. Међутим, начин и брзина којом је потребно спровести промене варирају.

Осим тога, варира и одговор на питање колико посланика је парламенту неопходно.

Од политичких странака, преко САНУ, удружења грађана и стручњака до међународне заједнице – у дискусији о реформи политичког система треба да учествује сви, сматра шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић.

Он каже да су напредњаци унутарстраначку дебату већ покренули.

“Оне теме које су се доминантно представиле као важне за СНС јесте смањење броја посланика са 250 на 150. За друге политичке опције, а спремни смо да и о томе разговарамо, наравно је промена изборног законодавства”, наводи Бабић.

Како каже, СНС нема зацртане рокове или “дедлајн”.

“Приоритет нам је да то буде квалитетно, а не брзо па кусо, како каже наш народ”, истиче он, наводећи да “ни у чему нећемо каснити, верујте”.

Расправа о измени политичког система не сме да се сведе само на број посланика – сматрају у опозицији.

“Оно што је врло важно је да не улазимо у лицитирање да ли је Србији потребно 150, 180 или 200 посланика, али морамо имати у виду следеће: Овај број посланика утврђен је за Србију у целини када су и посланици са Косова у пуној меру улазили у скупштину”, наводи посланица Демократске странке Наташа Вучковић.

Према њеним речима, за демократе је важно да воде стварну дебату “какав политички систем хоћемо и какав хоћемо изборни систем како бисмо најбоље вредности и пропорционалног и већинског и мешовитог система узели у обзир”.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић каже да није све у броју.

“Ја не знам зашто смо ми толико заковали број посланика да је и он уставом утврђен. Ви фактички можете да мењате број посланика у скупштини ако промените Устав, то је квака”, каже Стојиљковић.

Број посланика у европским парламентима варира.

Стојиљковић каже да није од оних који мисле да “ћемо се усрећити буквалним смањивањем посланика“.

“Ми треба посланике да натерамо да нас представљају, а не само партијске олигархије и да њихов рад буде видљив. Није све само у броју, ако превише режете број ви немате капацитет рада одбора”, истиче он.

Представници свих парламентарних група већ су у оквиру Акционе групе за реформу политичког система изнели своје ставове. Још се чека СНС.

Акциона група, којом председава Зоран Бабић, последњи пут је заседала у јулу месецу.

 

B92