Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР У УН ЧУРКИН: Срби су патили као и други, ако не и више

0
Curkin ruski ambasador u un

Фото: Бета, АП

Истакавши да се Русија залаже за то да се истраже сви злочини у БиХ Виталиј Чуркин је навео треба ли постављати питање ко је од њих страдао више.

Наводећи податак да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове, руски амбасадор у УН је рекао да се може закључити да су Срби патили као други, ако не и више, преноси “Спутњик”.

Додао је да се пред регионом и светом поставља задатак да се постигне потпуно смиривање ситуације у БиХ а да би усвајање резолуције било контрапродуктивно и само водило повећању тензија у региону.

„Нацрт који је изнела Британија је неконструктиван, конфронтативан и политички мотивисан. Садржао је значајна искривљивања чији је резултат да се кривица за оно што се догодило сваљује само на један народ. Приступ по ком се из свих ратних злочина издваја само један, апсолтуно је непримерен и продубљује ионако подељено друштво у БиХ“, рекао је Чуркин

Он је подсетио да је Русија предложила алтернативну, избалансирану варијанту, али да су њени кључни предлози игнорисани. Истовремено, британски нацрт је изазвао болне реакције и у БиХ и шире.

„Дијаметрално супротне реакције мултиетничког и мултиконфесионалног друштва само су нас учврстили у уверењу да би такав документ, кад би био усвојен, не би служио миру на Балкану већ ће само још више оживети старе ране, осуђујући регион на конзервирање напетости и удаљујући перспективе успостављања трајног мира“, навео је руски амбасадор.

Чуркин је рекао да је такав став изнет и у писмима званичника Србије и РС упућеним УН. Упозорио је да у ширем контексту у предложеном нацрту не може да се не уочи покушај да се изврши притисак на Бањалуку и Београд. Задатак Савета безбедности је да јача мир а не да га уздрмава.

„Нека се историчари баве генезом југословенске кризе, а не да се у то уплиће Савет безбедности“, рекао је Чуркин.

„Усвајање резолуције у овом виду било би апсолутно контрапродуктивно, заоштрило би ситуацију у региону. 11. јула у Сребреници ће бити одржана комеморација и принципијелно је важно што ће на њој учествовати руководство Србије. Било би погрешно да Савет безбедности политички предупреди тај догађај усвајањем деструктивног документа“, упозорио је он.

Британски представник навео је да је нацрт који је Британија поднела избалансиран и да је из њега јасно да су сви чинили злочине.

„Овај нацрт не оптужује српски народ. Уместо тога, подржава помирење, а признање прошлости је предуслов за то. Он такође позива УН да извуче болне поуке из геноцида у Сребреници“, рекао је британски амбасадор, док је америчка амбасадорка Саманта Пауер руски вето назвала „новом мрљом на репутацији Савета безбедности“.

Извор: Спутњик