Прочитај ми чланак

Црногорци са Космета траже хитну размену амбасадора између Подгорице и Приштине

0

(Ин4с)
Подгорица – Наводни представници Црногораца са окупираних територија заложили су се за што ургентнију размену амбасадора између Црне Горе и тзв. “Косова“. Црногорци по занимању упутили су писмо министру вањских послова Игору Лукшићу у коме истичу да су са „изузетним задовољством и охрабрењем примили Лукшићеве најаве да ће Влада ЦГ, на дипломатској равни, у наредном периоду порадити на стварању претпоставки за отварање амбасаде у Приштини и размјену амбасадора“.

У допису се наводи како „Црногорци са Косова заиста дијеле мишљење министра вањских послова да би се кроз уобичајени дипломатски канал олакшала и поједноставила комуникацију двију земаља које дијеле европске и евроатлантске циљеве“ – наводи се у допису које потписују Удружење Црногораца Косова, Црногорска демократска странка (ЦДС), Народна црногорска партија Косова (НЦПК) Удружење косовских Црногораца „Матица“ и Удружење Црногораца Косова „Ловћен“.

У истом допису у који је портал ИН4С имао увид, истиче се захвалност косовских Црногораца држави Црној Гори на досадашњој бризи и ангажовању на јачању њиховог статуса на Косову. Занимљиво је да допис којим се „вапи“ за размјеном амбасадора са међународном непризнатим „Косовом није потписала Црногорска либерална странка (ЦЛС), која важи за једину утицајну политичку партију са црногорским префиксом у јужној српској покрајини.

Истовремено, из предсједништва Црногорске демократске странке (ЦДС) је саопштено да ниједан орган те странке никада није разматрао текст писма упућеног Лукшићу, те да је став ЦДС-а о признању „Косова“ и питању дискриминације црногорске заједнице у покрајини одавно познат црногорској, као и јавности на самом Косову и Метохији.

„Неко је се озбиљно шали са именом наше странке и репутацијом стеченом мукторпним радом и одрицањима, или чини кривично дјело због којег се иде у затвор“ – саопштили су из ЦДС-а. Такође су навели да ће у вези са овим ових дана бити одржане и конференције за штампу у Приштини и Подгорици, како се јавност, а прије свега црногорска заједница са Космета, не би доводила у заблуду.