Прочитај ми чланак

Црна Гора шпијунирала амбасаде држава НАТО за потребе „треће“ стране

0

crnagora-nato

Подгорица — Лидер Покрета за промене и један од вођа Демократског фронта Небојша Медојевић изјавио да Црна Гора неће добити позив за чланство у НАТО на самиту у септембру.

Медојевић је навео да Црна Гора неће добити позивницу за чланство у НАТО због цурења безбедносног материјала кроз аферу Листинг, приступа безбедносним и обавештајним подацима страних партнерских служби вођама организованог криминала, као и тајне сарадње са службама земаља које нису чланице НАТО.

Давање логистике и заштите нарко картелу Дарка Шарића који је стартешки партнер руске мафије, прислушкивање амбасада држава НАТО за потребе треће стране, напади на опозиционе лидере, медије, невладине организације – само су неки од најважнијих разлога зашто Црна Гора неће добити позивницу за НАТО ове године”, казао је Медојевић.

Према његовим речима, друга група разлога налази се у потпуном колапсу комуникационе стратегије Владе Црне Горе за чланство у НАТО, јер се јавна подршка уласку у Алијансу и даље задржава на око 30 одсто.

Медојевић је, у изјави за медије, навео да би, имајући у виду да је шлансво у НАТО стратешки циљ црногорске владе, а да од позивнице неће бити ништа, било минимално коректно да политичари одговорни за, како је казао, такав фијаско поднесу оставке.

“Пре свих председник Владе Црне Горе, а онда и министри одбране, начелник Генералштаба, министар унутрашњих послова и директор Агенције за националну безбедност”, рекао је он.

Портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску изјавила је раније данас да је Црна Гора много постигла на пољу евроатланских интеграција, али су и даље потребне суштинске реформе, укључујући области које су важне за аспирације Црне Горе ка Европској унији.

“Остало је још посла да се уради. Охрабрујемо Црну Гору да настави са напорима, посебно у јачању владавине права и борбе против корупције и организованог криминала”, казала је Лунгеску листу “Побједа”.

Она је истакла да земље које желе да буду део НАТО морају да покажу да су способне да испуне обавезе чланства.

“Ми их активно подржавамо у њиховим залагањима да то постигну, али само они могу учинити себе спремним. И ми ћемо бити спремни кад они буду”, рекла је портпаролка НАТО-а.

Црногорски министра одбране Милица Пејановић-Ђуришић изразила је раније очекивање да ће једна од тачака дневног реда септембарског самита НАТО бити и политика проширења Алијансе, што би, како је казала, отворило могућност позива за чланство Црне Горе у тај војни савез.

Она је навела да агенда самита НАТО још увек није затворена, што значи да постоји могућност да ће се на скупу расправљати и о проширењу Северноатланске алијансе.

Пејановић- Ђуришић је казала да Црна Гора период до Самита НАТО треба да искористи за наставак реформи безбедоносног сектора.

Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО.

Наредни самит Алијансе биће одржан у септембру ове године у Великој Британији.

Већина грађана Црне Горе, према последњем истраживању јавног мњења, противи се уласку те државе у НАТО.

(Б92)