Прочитај ми чланак

Црна Гора, најнеизвеснији избори у последњих 10 година

0

За четири године, колико је прошло од парламентарних избора у Црној Гори, много тога се променило на тамошњој политичкој сцени. ДПС и СДП више нису у коалицији - излазе самостално на изборе, део опозиције у међувремену је ушао у прелазну Владу, а ван опозиционих блокова, као ранијих година, није остало много малих странака. После једне од скупљих изборних кампања, око 530 хиљада грађана, међу кандидатима 17 листа, сутра бира нови сазив црногорског парламента.

podgorica -protest-srpska carska ruska i grcka zastava jpg

У формално другачијој кампањи најсложенијих избора од референдума 2006. године грађанима се, са једне стране, поново обећавао бољи живот учлањењем у НАТО и ЕУ а са друге стране исто бољи живот, али свргавањем са власти оних који су више од четврт века власт.

ДПС први пут излази самостално на изборе. Опозиција поново у више колона. Највеће шансе дају се Демократском фронту, коалицији Кључ и демократама, а ако пређу цензус, језичак на ваги могле би да буду три мале странке.

„Дефинитивно ови избори после дуго времена уносе приличну дозу неизвесности, не само када је реч о изборном резултату, већ и кад се ради о постизборним коалицијама. Сви су сценарији могући па и тај да се понове избори“, наводи Далиборка Уљаревић из Центра за грађанско образовање.

Међутим, Далиборка Уљаревић не види кризу јер су, како каже, сви изборни актери ушли у изборну трку знајући који су недостаци система.

„Самим тим је за очекивати да они прихвате резултат избора, или евентуално да оне регуларности које примете на изборни дан процесуирају у законом утврђеном оквиру“, каже Далиборка Уљаревић.

Аналитичар Срђан Вукадиновић истиче да нико неће бити победник у изборној вечери јер ће бити потребно много времена да се формира коалиција и да се направи власт. Указује и да је могуће и међусобно одвраћање актера од разних коалиција.

У сваком случају, победник ових избора биће свако ко, упркос спекулацијама које се могу чути ових дана, буде признао изборну вољу грађана.

Колико су ови избори неизвесни у Црној Гори, која је поларизована не само национално и верски, већ сада и регионално, показује и то што је и домаћих и страних посматрача никад више.