Прочитај ми чланак

ЧЕСТИТАМО: Србија добила (Вучићевог) геј премијера – 157 „за“, 55 „против“!

0

Народна скупштина, на основу предлога председника Србије Александра Вучића је усвојила програм и изабрала Владу Србије на челу са премијерком Aном Брнабић, са 157 гласова "за" и 55 "против".

Посланици су се изјашњавали јавном прозивком, а било је присутно 212 од 250 посланика, иако је претходно утврђено да је присутно 175, уочи почетка гласања.

Нешто после 20 сати, у присуству гостију и углавном посланика већине, министри и новоизабрана председница Владе Србије су положили заклетву и приступили појединачном потписивању и честитању.

Премијерка, жена која је радила за америчку државну агенцију УСАИД и министри су прочитали текст заклетве који гласи:

Влада Србије

Aна Брнабић, премијерка
Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова,
Небојша Стефановић, потпредседник владе и министар унутрашњих послова, Расим Љајић, потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација,
Зорана Михајловић, потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,
Душан Вујовић, министар финансија,
Горан Кнежевић, министар привреде,
Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде,
Горан Триван, министар за заштиту животне средине,
Aлександар Aнтић, министар рударства и енергетике,
Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције,
Нела Кубуровић, министарка правде,
Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе,
Aлександар Вулин, министар одбране,
Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Златибор Лончар, министар здравља,
Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја,
Вања Удовичић, министар омладине и спорта,
Владан Вукосављевић, министар културе и информисања,
Славица Ђукић Дејановић, задужена за популациону политику,
Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију јавних предузећа и
Ненад Поповић, задужен за иновације и технологију.

„Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Полагању заклетве присуствовали су председник Србије Aлександар Вучић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, градоначелних београда Синиша Мали, представници правосудних органа, Војске Србије, безбедносних служби, верских заједница и дипломатског кора.

После полагања заклетве, хор је извео химну Србије „Боже правде“, а испред Скупштине Србије постројена је почасна града Војске Србије.

Влада Србије надлежна је да утврђује и води политику, извршава законе и друге опште акте парламента, доноси уредбе и друге акте, предлаже парламенту законе и друга акта, усмерава и усклађује рад органа државне управе и наџире њихов рад.

Уставом Србије утврђено је да члан владе не може да буде посланик у републичком парламенту, скупштини аутономне покрајине и одборник у локалној скупштини, нити члан извршних органа на другим нивоима власти.

Против избора Владе гласали су посланици владајуће Јединствене Србије, као и опозиционих партија Доста је било, Демократске странке, Социјалдемократске странке, Српске радиклане странке, Демократске странке Србије, Покрета Двери, Либерално демократске партије, Лиге социјалдемократа Војводине, посланици из посланичке групе „Нова Србија-Покрет за спас Србије“, посланици СДA Санџака и Нове странке.

За избор владе су били посланици коалиције око Српске напредне странке, посланици Социјлистичке партије Србије, Савеза војвођанских Мађара, Партије за демократско деловање и опозициони посланик из Зелене странке Горан Чабради.

Избору нове владе претходила је дводневна расправа у парламенту у којој је Брнабић изнела експозе и представила кандидате за састав кабинета.

Брнабић је приликом представљања експозеа и чланова кабинета позвала посланике у Скупштини Србије да се придруже њеном тиму у изградњи бољег живота за све грађане и изградњи будуцности за све нас, те поручила да ће одлуке свог тима бранити с достојанством и дигнитетом.

Дигитализација, образовање и економски развој биће кључни приоритети нове владе, рекла је Брнабић која је нагласила и да је ово влада континуитета и да има добар основ који је поставила претходна коју је водио Вучић.

Нова влада 5. је по реду од 1990. године, када је у Србији уведен вишестраначки систем.

У новој Влади, која је практично реконструисани кабинет бившег премијера, а садашњег председника Србије Aлександра Вучића, биће 22 имена, од тога 18 министара са подељеним ресорима, три без портфеља, а председници Владе Србије ће помоћ у раду пружати четири потпредседника, први међу њима Ивица Дачић, кога је Вучић у једној од изјава назвао „премијером за политику“.

У Министарство које је водила Брнабићева стиже функционер СПС Бранко Ружић, његов колега из странке Горан Триван ће водити сектор заштите животне средине, „рокаду“ су извршили Aлександар Вулин и Зоран Ђорђевић, Јадранка Јоксимовић је званично постала министарка, после рада „без портфеља“ у претходном мандату, а у кабинет је ушао и Ненад Поповић.

„Влада неће моћи да каже да је Вучић блокира“

Бивши председавајући Социјалдемократа Европе у Европском парламенту Ханес Свобода каже да од владе Aне Брнабић очекује – нове иницијативе.

„Влада не треба да настави само оно што је рађено, већ да има нове инцијативе и циљеве“, рекао је аустријски политичар који у Београду борави ради учешћа на панелу у организацији Фридрих Ебарт Фондације.

Ради се, каже, о влади са јасном већином и подршком председника, па неће моћи да каже да их он блокира.

„Зато влада треба транспарентно да каже који су циљеви и шта може да испуни у свом мандату“, закључио је Свобода.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о томе да ли ће
са својим листама изаћи на градским изборима у Београда (00:38:00) и (00:46:00), о томе колико Београд својом величином угрожава Србију (00:40:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.