Прочитај ми чланак

Чедина лекција о животу у Србији: Позови Вучића ради правде

0

Изјава лидера ЛДП Чедомира Јовановића у којој наводи да је позвао председника Србије Александра Вучића како би му поручио да случај напада рекетом за који се сумњичи “пусти да иде својим путем” још једном потврђује да спровођење закона зависи од воље и расуђивања првог човека државе, те да његови политички савезници очекују да им он пружи подршку у ситуацијама кад пређу “границу дозвољеног”, сматрају саговорници Нова.рс.

Подсетимо, председник ЛДП је у недавном интервјуу за сарајевску “ФАЦЕ ТВ“, рекао да је позвао Вучића како би му објаснио позадину сукоба на Новом Београду када је, како се сумња, претукао директора “Физио центра”.

“Испровоцирали су ме, то је моја одговорност, и онда сам обавестио и Вучића да случајно неко не помисли да док овај не каже да то држимо са стране. Рекао сам му да пусти да све иде својим путем, мада није било ни разлога. Он није могао да верује, па је питао зашто, рекао сам му кад је породица у питању, немој ништа да ме питаш. То је неприхватљиво, рекао ми је ‘знаш шта ће да ти ураде, ликоваће’, ја сам рекао ‘шта да радим, то је мој живот’”, рекао је Јовановић.

Анализирајући ову изјаву, Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, истиче да су Јовановић, као и огромна већина политичара, прихватили да играју по правилима председника Србије.

“Он је господар живота и смрти. А други политичари су по инерцији то прихватили. Не мора то да буде лоша намера, али је довољно лоша чињеница да у сви навикли да се то тако ради. Најгора ствар у читавој овој причи јесте то што људи који прочитају ову изјаву у њој не виде ништа спорно. Код нас је сасвим нормално да један политичар каже да се Александар Вучић пита да ли ће нешто да иде по закону или не”, истакао је он.

С друге стране, доцент на Факултету политичких наука Душан Спасојевић, напомиње да закони постоје док некоме не засметају, а да оног тренутка кад се то деси, политичари, као и обични људе, траже “неку врсту леђа” од оног ко је моћан.

“То је нешто на шта смо, нажалост, навикли. Код лидера ЛДП је то само огољеније. Ако је човек Чеда Јовановић, онда се мора позвати Вучић како би било све по закону”, наводи Спасојевић.

“Живимо у уверењу да немамо институције”

Спасојевић је напоменуо да су људи у Србији навикли да живе са свешћу да институције не постоје и да се то одржава на све сегменте њиховог живота.

“Ми смо навикли на то да немамо институције и да се на њих ослањамо веома ретко. То важи и за свакодневни живот и за високу политику”, сматра он, док Поповић наглашава да је у Србији тренутно кулминација праксе која траје деценијама – гушење владавине права.

“Кад она постоји, тад о важним друштвеним питањама не одлучује појединац, већ закони. А кад је немате, као што је случај са нашом земљом, већ све уређује неко ко је моћан, онда имате ситуацију попут ове где је Вучић изнад институција, судија, полиције, па и саме државе”, закључује Поповић.