Прочитај ми чланак

Чеда: Желим подршку сваког у овој земљи ко жели да уради нешто за себе

0

ceda

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић каже да нема никакав проблем да „договор“ с грађанима понуди свакој странци у Србији и да у томе не бежи од напредњака, те не крије жељу да сваки бирач ДС-а постане бирач ЛДП-а.

У интервјуу Тањугу Јовановић подсећа да је ДС имала „привилегију“ да јој првој буде понуђен „договор“, али без амбиције да ЛДП на некога утиче да буде део договора.

„Ми немамо ауторско право, нити бих помислио да би требало да утичемо на некога да одлучи да ли може или не може да буде део договора. Ми бисмо желели са свима да се договоримо и ДС је имала привилегију да јој првој буде понуђен договор“, наводи Јовановић.

Они су, како каже, то најпре одбили, онда на притисак из странке ипак разговарали, нису имали никаквих идеја сем да им ЛДП послужи као „штит“ у вождовачким и београдским изборима, за оне које, како је рекао, „не бих штитио не у политици него ни у свакодневном животу, јер немам никакво разумевање за политику која злоупотребљава своју моћ сводећи саму себе на сервис за личне интересе оних који се у том тренутку налазе на власти“.

„Договор смо им понудили како бисмо направили организацију која би успоставила неопходну равнотежу у животу земље и са идејом да то не буде равнотежа између власти и опозиције, него међу свим кључним институцијама које утичу на живот у земљи. Желео сам да ЛДП заједно с ДС поручи да је доста сукоба, а да на изборе идемо с поруком да од грађана тражимо подршку за политику која се у Србији мора спровести“, рекао је Јовановић.

У том смислу, додаје, потписници „договора“ морали би да буду сремни да кажу да цене оно што је добро и да буду немилосрдни у критици онога што је лоше, те додаје да политичари немају права да бирају шта ће радити и с ким, „па зашто бисмо то право имао Ðилас или ја“.

„Ако је с друге стране Вучић, онда ћемо радити с Вучићем. Не за себе, онако како су демократе радиле последњих година најчешће, него за своју земљу. На тим основама немам никакав лични проблем са ДС, а о онима који је данас воде најмање размишљам, јер су они у најмањем проблему“, каже Јовановић и додаје „чак и када театрално скрећу пажњу на своје пробелме и наводе невоље у којима се налазе“.

Он, како тврди, прави разлику између бирача, симпатизера, чланства ДС, јер су то људи с којима се увек слагао, који нису одобравали однос Тадића и Ðиласа и људи који су водили странку ни према њему (Јовановићу) ни према Коштуници, који су „кокетирали с национализмом и бежали од одговорности и реформских потеза“.

„Мислим да је руководство ДС незрело, да повлачи неодговорне потезе, да није спремно да понесе терет који мора да носи и да у овом тренутку много више мисли о себи и својим интересима него о било коме другом“, каже Јовановић.

Њихово, како наводи, кукумавчење о бруталној таблоидизацији Србије, тврди да је од њих и потекло, јер је „ДС била и тата и мама свим српским таблоидима, од кад је на власти“ – истучући да ДС може да се сматра жртвом политичких правила која је сама створила.

„Преко Курира су желели да приватизују Политику, Новости и Дневник, па смо их ми спречили протестима, кад су се с Куриром посвађали правили су нови Курир који су назвали Пресс. И мени је свеједно да ли се ради о Куриру, Прессу, Информеру, таблоиди постоје да би то радили, а политичари морају знати да је њихова обавеза да размишљају о проблемима грађана, а не да грађанима кандидују своје проблеме“, оцењује Јовановић и поручује.

„Па, нека не читају те таблоиде ако су после тога неспособни за било шта осим кукумавчења над својом тужном судбином. Свако у Србији зна колико је она окрутна према свима који власт изгубе, али мислим да ДС пролази много безболније него многи пре ње, укључујући и социјалисте, не изједначавам их, укључујући и ДОС који је прошао кроз минско поље под Коштуничином владом“, рекао је Јовановић.

Истакавши да ту не не мисли да себе, „чијом криминализацијом су покушавали да окаљају Зорана Ðинђића“, већ мисли на све што је доживело много људи који су поштено радили у полицији, правосуђу, тужилаштву, судовима, медијима, јавним предузећима, на универзитету, у здравству, а који су најурени без било какве подршке ДС“, навео је лидер ЛДП.

Он, иначе, не сматра да је сменом Драгана Ðиласа почео прогон ДС, већ објашњава да је „губитком места градоначелника актуелни председник ДС изгубио право да се представља као спасилац странке и то због наводне блискости за Вучићем“.

На тој је тези, наиме, додаје Јовановић, Ðилас претходно срушио у странци Бориса Тадића, обећавајући демократама коалицију са СНС-ом.

Упитан рачуна ли на евентуалним ванредним изборима на бираче ДС-а Јовановић је изричит:

„Наравно, моја је амбиција да сваки бирач ДС постане бирач ЛДП-а. Упркос отрову и лавини лажи којима су мислили да униште ЛДП, ја желим сваког демократу у том договору и у политици коју желимо да спроводимо јер је то једино нормално у овом тренутку што као људи можемо да урадимо“, каже Јовановић.

Ово стога, што, како каже, добро зна ту странку, сваког дана среће „очајне људе“, свестан разочарења, тежине неиспуњених обећања, али и контроверзи које њега прати.

„Али немам дилему око тога да ли грешим или не кад отворено кажем да желим подршку сваког бирача ДС. Желим подршку сваког у овој земљи ко још има енергију и жељу да нешто уради за себе и за њу“, закључио је Јовановић.