Прочитај ми чланак

ЧЕДА ЗАКУКАО на ХРТ: Вучић мора да се кандидује, Тома нас окреће Русији

0

Србија се налази у опасном тренутку у којем премијер Aлександар Вучић мора да се одлучи на којој ће столици седети и зато су важни председнички избори.

ceda jovanovic hrt

То је изјавио председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић.

„Русија игра ужасну улогу на нашем простору не само сада већ од 5. октобра… Ово је јако опасан тренутак за Србију и оно што се десило у Црној Гори било је само последње отворено упозорење (Aлександру) Вучићу“, рекао је Јовановић у емисији „Недељом у два“ на Хрватској радиотелевизији.

Упитан о српској политици седења на две столице, Јовановић је одговорио да је готово с таквом политиком и да Вучић мора да одлучи, па су због тога предстојећи избори важни, али и компликовани.

„Ту се не ради само о личном избору Вучића већ и оријентацији читаве земље“, оценио је Јовановић.

Он је рекао да ће Вучић „морати да се кандидује на председничким изборима“, а да ће ако до тога не дође, кандидат власти бити особа коју он подржи, односно да то може да буде само Томислав Николић.

Јовановић је рекао да постоје три кључна разлога због којих, како је рекао, Николић не сме да остане на месту председника Србије.

„Николић у другом мандату је Николић који има обавезу да потпуно заустави Бриселски споразум, он је у другом мандату брат Милета из Бањалуке и нема ништа од озбиљног решавања проблема у БиХ и Николић у другом мандату је Николић који ће ојачати везе Србије с Русијом“, оценио је Јовановић.

Упитан о односима између Србије и Хрватске, лидер ЛДП је одговорио да не мисли да су лошији него раније.

„То је врста емоционалног далтонизма и све што је лепо пролази, остаје само оно што је ружно. Ја сам стекао сјајне пријатеље овде… Звезда игра најбољу кошарку у Европи, а у дресу Aгрокора, Жељко Јоксимовић у храму ваше културе ради новогодишњи концерт, Балашевић пуни дворане. Не може једна бананица да гурне све то у другу стране, барем не мени“, нагласио је Јовановић.Упитан како је дошло до тога да данас у Јасеновцу постоји спомен-плоча с уклесаним усташким поздравом „За дом спремни“ и да је у Србији рехабилитован четнички вођа Дража Михаиловић, Јовановић је одговорио да је плоча у Јасеновцу „страшан грех према Хрватској, а не само према српском народу“.

„Ви нисте усташе, иако тога има овде и не може се то негирати, али екстремна десница постоји у целом свету“, одговорио је Јовановић.

Он је додао да је проблем и у Србији и да је то десница која када жели доћи до изражаја, онда је ближе левици од синдиката.

„Иза свега стоји беда“, оценио је Јовановић.

Он је рекао и да га не плаши премијер Хрватске Aндреј Пленковић, јер не мисли да је он претња било коме, већ да га више плаше „неки други политичари незнањем и глупостима које изговарају“.