Прочитај ми чланак

БУС ПЛУС: Оно је кампања, ово је реалност!

0

gsp-kontrola

Колико год се трудили да избегнемо ову тему она се ,ипак, сваког дана намеће као приоритетна. Није ово горућа тема али нас челници Града просто терају да о њој свакодневно расправљамо, управо, због њихових свакодневних контрадикторних изјава и потеза у претходних шест месеци.

Најновија бахатост градских власти је јучерашњи правилник који је усвојило Градско веће а коју ће Скупштина града потврдити у наредне три недеље:

“Шверцовање добило нову цену – 6000 динара“.

Следи и објашњење:

“Казна од 6000 динара следи за оног путника који не жели да покаже путну исправу или нема важећу карту. Ако ипак дође до издавања казне путник може у наредних осам дана да плати упола казну – 3000 динара. Постоји и могућност да плати казну на лицу места у износу од 2000 динара“.

ГСП контрола

Подсетимо наше читаоце, Градско веће није расправљало о одговорности претходника који су ЈП ГСП енормно задужили а камоли, можда, о обнављању и осавремењавању возног парка. Прича о борби против корупције остало је само мртво слово на папиру а где су сада богати бивши директори ГСП-a то само знају челници СПС-a и СНС-a. У изјавама садашњих челника можемо чути и прочитати само о последицама али не и о узроцима проблема овог ЈП.

Поред директора, страначки послушници који су чинили већину у Управном одбору ЈП ГСП доносили су крајње штетне одлуке “већином гласова” и тако, из месеца у месец, задуживали предузеће. Наиме, сваког месеца је, као по правилу, пред члановима УО био предлог да се покрију дуговања настала “нестанком” резервних делова из пет складишта ГСП. Образложење је увек било исто, складишта нису покривена видео надзором и нема физичко обезбеђење – тако да су “лоповима” на дохват руке били резервни делови за аутобусе и трамваје. Узгред, радило се о вишемилионским цифрама. Истрага никада није покренута а складишта су и даље остала без икаквог обезбеђења. И тако годинама уназад. Ко су у ствари лопови, сами процените?

Представници синдиката ЈП ГСП су од 2003. године па до данас медијима достављали све штетне Уговоре које је њихово руководство склапало кроз набавку аутобуса, тролејбуса, трамваја (тзв. Шпaнци) али никада нико није конкретно реаговао а власт се никада није позабавила овом проблематиком. Све се завршавало изјавама представника режима да ће многи завршити иза решетака. Никада није покренута никаква кривична пријава и нико није задужио мајцу са црно белим пругама.

Изнећемо само један конкретан пример бахатог расипања новца из буџета ЈП ГСП из 2008. године:

“Челници Градског саобраћајног предузећа „Београд” расипају новац из буџета и то усред економске кризе! Наиме, у време када се од грађана захтева „затезање каиша” и свакодневно им се намећу поскупљења, генерални директор овог предузећа Радослав Николић купује свом заменику Слободану Стевићу луксузни аутомобили вредан 2,5 милиона динара!
Очигледно не знајући у каквим трамвајима и тролејбусима се превозе Београђани, челници ГСП-а су одлучили да у свој возни парк уведу и четрдесети службени аутомобил! Поред ербегова и серво волана, изричито су захтевали да нова лимузина има сензоре за кишу, сензоре за паркирање, кожну ручицу мењача, двопросторни клима уређај са аутоматском регулацијом, фарове са бризгаљкама за прање, да боја буде металик…”

Данас је ситуација иста, само су се ликови променили. Садашњи градоначелник Београда своју функцију председника Привременог органа, у предизборном периоду, користио је за своју промоцију и промоцију Српске напредне странке. Тада је, 3. априла 2014., Синиша Мали обмануо своје сународнике:

“Након бурног састанка јавности се путем саопштења обратио и председник Привреног већа Синиша Мали.

– У данашњем разговорима са „Апексом” нисмо пронашли никакво решење које је прихватљиво и у складу са интересима града. Као председник Привременог органа издао сам налог Секретаријату за саобраћај и Дирекцији за јавни превоз да се крене у припрему документације за нови тендер за избор новог оператера са којим би град Београд креирао систем на потпуно новим основама, од којих би највећу корист имали Београд и Београђани – рекао је Мали.”

gsp-bus-plus_f

Изгледа да је налог, који је издат у априлу, загубљен негде на писарници или су заборавили под којим бројем су га завели!

Синиша Мали, тада већ као градоначелник, излази у јавност са следећом констатацијом (27.6.2014.):

“Питање је дана када ћемо изаћи у јавност са коначним резултатом“.

Десна рука градоначелника, са дугогодишњим искуством у разбијању спортских клубова и предузећа, Горан Весић 11. јула јавности је саопштио:

“Градски менаџер Горан Весић изјавио је вечерас да превоз у Београду неће поскупети и да Град има намеру да преузме Бусплус, али тако да престоница нема никакву штету“.

Сада, неколико месеци касније, чекајући званичне информације о томе шта је коначно решење за “Бус плус” градска управа уводи нове контролере, ангажује комуналну полицију и уводи драконске казне за “шверцере”!

Обећање лудом радовање!

(Савет за информисање Српске радикалне странке)