Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ И ДАЉЕ ГЛАВНА ВЕСТ У СТРАНИМ МЕДИЈИМА: Ево како то виде Британци

0

Недељу дана од избора Ане Брнабић за премијера Србије светски медији не престају да се баве разлозима и последицама њеног именовања, па тако британски Телеграф данас доноси причу о њој, уз оцену да њен избор има више везе с плановима председника Србије, него са њеним сексуалним опредељењем.

Ипак, наводи Телеграф, унапређење 41-огодишње Брнабић сматра се доказом „изузетне трансформације“ у конзервативној земљи, у којој је хомосекусалност постала легална 1994. године и где су до пре само неколико година учесници Параде поноса били мета насиља и злостављања крајње десничарских националиста.


Кад је реч о политичким разлозима, Брнабић је, оцењује британски лист, „идеалан кандидат“ председника Александра Вучића како би умирила западне критичаре. Телеграф подсећа да је Вучић однео убедљиву победу на председницким изборима у априлу ове године, чиме је, констатује се, учврстио своју позицију и позицију СНС као неприкосновену снагу у српској политици.

Лист, као и други западни медији, елаборира тезу да су Вучићево снажно држање власти у својим рукама и блиски односи са Москвом изазвали страховања на Западу да је послао Србију низ пут аутократије, и даље од од европских интеграција.

Ту, наводи се, „на сцену ступа Брнабић, образована на Западу“.

„Нешто попут почетника у политици који је провео већи део своје професионалне каријере у бизнису или НВО сектору и имала је мало времена да стекне политичко искуство да води земљу“, примећује Телеграф напомињући да је на министарској функцији Брнабић била само 10 месеци.

Експерт за српску политичку сцену на Универзитету Харвард Димитар Бечев за британски лист каже да ће Брнабић „задовољити западну публику и политичаре“. Према његовим речима, она зна како треба радити са Западом:

– Рећи праве речи и направити праве потезе. Она ће добро изгледати са дистанце, али ће на унутрашњем плану имати малу вредност. Она ће без сумње бити у Вучићевој сенци – каже Бечев.

Телеграф оцењује и да брз успон Брнабић на власти значи да ће она имати мало времена да креира своју споствену политичку базу, тако да неће бити у могућности да изазове „свемоћног председника“.

Ипак, лист подсећа да је Вучић одбацио тврдње да је премијерка мало више од његове лутке и да је реч о жени која „има мозак“.

Брнабић је, каже се још, покушала да умањи значај своје сексуалне оријентације, наводећи да ниије „портпаролка ЛГБТ популације“, нити да жели да буде означена као геј политичарка. Она зна да је њено сексуално опредељење разбеснело неке њене земљаке, за које каже да им је више место у прошлости, него у будућности, закључује Телеграф.