Прочитај ми чланак

БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР: Вучић неће имати на кога да пребаци кривицу за своје неуспехе

0

Професор политичке социологије на Одсеку за славистичке и источноевропске студије Универзитета у Лондону Ерик Горди оценио је да лидер Српске напредне странке Александар Вучић неће имати више на кога да пребаци кривицу за своје неуспехе, што ће му посебно тешко пасти у преговорима са Косовом.

“Ово ће бити Скупштина без икакве озбиљне опозиције, мада мислим да је био циљ и да се инвестирало у то да Александар Шапић глуми опозицију”, рекао је Горди.

Он процењује да је излазност, о којој још нема званичних резултата, вероватно негде између 40 и 50 одсто.

Чак и ако се, додаје он, прихвати да је 50,2 одсто, како је саопштила СНС, то је најмања излазност на било којим изборима у протеклих 10 година.

Горди види више фактора који су до довели до мале излазности – од бојкота, преко избора у време пандемије и великог броја грађана који су дигли руке од политике због безнадежне ситуације.

Бојкот једино може успети ако има огроман број присталица који показују да избори не могу успети без њиховог учешћа.

У том смислу, нажалост, мислим да бојкот није успео, оценио је Горди.

Горди је додао да је проблем са државом која нема опозицију то „што нема на кога да пребаци кривицу за своје неуспехе“.

Вучић ће морати да ради нешто што у животу није радио – а то је да преузме одговорност за све своје потезе – што ће му тешко пасти. Нарочито ће му тешко пасти ако буде било каквог развоја у преговорима са Косовом, оценио је Горди.

Мислим да су и Америка и Европска унија до сада све прећуткивале, па не видим разлог да то не раде и убудуће, рекао је Горди.

Он сматра да ће будућа влада некако функционисати до прве велике кризе, која ће уследити због великог мањка легитимитета власти, с обзиром да је незадовољство њоме огромно.

На домаћем плану, међутим, нема шта да се очекује од постојећих опозиционих политичара и странака, закључио је Горди.