Прочитај ми чланак

Британска амбасада: Србија је самовољно склонила споменик, није консултовала Албанце

0

Амбасада Велике Британије у Београду изразила је данас жаљење што је Влада Србије одлучила да „једнострано и без даљих консултација са локалном заједницом“ уклони споменик припадницима ОВПБМ у Прешеву и позвала на уздржаност свих страна.

„Изражавамо жаљење што је влада у Београду одлучила да једнострано уклони овај споменик, без даљих консултација са локалном заједницом, и то када се учинило да је решење које задовољава обе стране на дохват руке“, речено је Танјугу у британској амбасади.

Амбасада је позвала све стране да покажу уздржаност и да избегавају потезе и изјаве који би могли да доведу до распиривања тензија.

„Поздрављамо напоре представника ОЕБС-а који су посредовали у процесу преговора између Владе Србије и представника албанске заједнице са југа Србије поводом споменика који је без потребних дозвола подигнут у центру Прешева“, навела је амбасада.

Америчка амбасада у Београду саопштила је, поводом уклањања споменика бившим припадницима такозване ОВПБМ у Прешеву, да охрабрује све стране да наставе сарадњу са ОЕБС-ом у циљу проналаска дугорочног и трајног решења за ово спорно питање.

„Охрабрујемо све стране да наставе рад са ОЕБС-ом како би се пронашло дугорочно и трајно решење за овај спор“, речено је Танјугу у амбасади САД.

(Танјуг)