Прочитај ми чланак

Брисел: Србији не требају избори, Влада спроводи све европске захтеве

0

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин каже да је реално да Србија ове године отпочне преговоре за улазак у ЕУ. У интервјуу за Курир он истиче да не би било добро да имамо изборе у 2013. и да надлежни државни органи треба да испитају везе политичара са кланом Шарић.

 

Има ли препрека за добијање датума?

– Препрека, као што је некада била (не)сарадња са Хашким судом, у овом тренутку нема. Главни изазов је нормализација односа са Приштином. Захваљујући високополитичком дијалогу који предводи премијер Ивица Дачић, могу да кажем да је постигнут велики напредак на овом плану. Уколико и пета рунда дијалога протекне добро, мислим да је готово извесно да Србија добије датум за почетак преговора.

Може ли тренутна политичка ситуација у Србији да утиче на даље евроинтеграције?

– Свака влада пролази кроз неку кризу. Јасно је да је у досадашњем раду ове владе постигнут важан напредак и то са конкретним резултатима, што је уосталом најважније. У том смислу, волео бих да видим да се посао на свим важним питањима настави несмањеним интензитетом. Европске интеграције се свакако не могу убрзати ако се избори одржавају сваке године, а то исто важи и за економски опоравак Србије.

Мислите ли да су нам избори потребни?

– Сваки избори траже своје време за расписивање, спровођење, а након тога договоре о коалицији и формирање институција. Иду дани, седмице, месеци. Мислим да избори у овом тренутку, када је Србија на корак од добијања датума за почетак преговора, не би били у функцији испуњења овог циља.

Како гледате на информације да се премијер Србије састајао са људима из клана Дарка Шарића?

– Србија је суверена држава. Сама мора доносити процене о политичкој кредибилности Владе и других државних органа. Те наводе не желим да коментаришем, јер то није мој посао као известиоца ЕП за Србију. Надлежни органи треба да утврде свачију одговорност.

Је л’ то нарушило кредибилитет Владе?

– Политички ангажман не базирамо на гласинама и индицијама. Док год ништа није званично потврђено, не бих коментарисао ову тему. Важно је да су сви званичници, укључујући и Ивицу Дачића и Александра Вучића, потврдили да нико у Влади неће бити заштићен због своје позиције.

Како коментаришете састанак Николић-Јахјага?

– Тај сусрет сам искрено поздравио јер је то један важан, симболичан гест, који треба додатно да допринесе нормализацији односа Београда и Приштине. Њихов сусрет ће такође, надам се, дати додатни подстрек Дачићу и Тачију да наставе и продубе дијалог.

Шта још треба да урадимо да бисмо добили датум преговора са ЕУ?

– Поред дијалога са Приштином, издвојио бих борбу против корупције и организованог криминала којом координира Александар Вучић, као и реформу правосуђа. Од пресудне је важности да се сада ствари поставе на праве темеље. То нарочито важи за правосуђе које се налази у донекле хаотичном стању већ годинама. Укратко, Србија тренутно пролази кроз дуго одлагане системске реформе које треба да обезбеде истинску владавину права у земљи.

 

Мирослав Лајчак: Председник Србије и влада показали озбиљну посвећеност европској идеји

 

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да Влада Србије у наредном периоду треба да се усредсреди на напредовање ка ЕУ, а да би фокусирање на унутрашњу политику било „велика грешка.“

Он је истакао да су председник и Влада Србије, када је реч о европским интеграцијама, досада премашили не само његова лична очекивања, већ да је то општи утисак у Европи

„Чињеница је да су садашњи председник и влада премашили очекивања и показали озбиљну посвећеност европској идеји. Допадало се то некоме или не, важан елемент тога представља дијалог Београда и Приштине и нормализација односа са Косовом,“ рекао је Лајчак у интервјуу сутрашњем броју „Актера.“

На питање да ли је дијалог са Приштином кључни фактор на путу ка ЕУ, Лајчак је рекао да „за већину актера у Европи јесте,“ и изразио уверење да српска страна добро зна да је потребно да се нађе „одрживо решење за Косово.“

Словачки министар сматра и да је састанак председника Николића са косовском „председницом“ Јахјагом „био корак у добром правцу,“ јер би требало да допринесе нормализацији односа између две стране и да подржи процес дијалога између Београда и Приштине који ће се наставити касније овог месеца.

Замољен да прокоментарише како би се евентуални пад владе Србије пре априла одразио на добијање датума за почетак преговора са ЕУ, Лајчак је подсетио да је европски календар „јасно одређен.“

„Ако Србија има амбицију да добије термин за отварање преговора у јуну онда извештај Европске комисије треба да буде у априлу. Ако се пропусти шанса у априлу онда се мора чекати на децембар,“ рекао је он и истакао да је „сада врло погодан тренутак за Србију“ и да то треба искористити.

На питање да прокоментарише слабљење подршке европским интеграцијама у Србији, словачки министар је оценио да у Србији очигледно „постоје проблеми у комуникацији европских тема,“ али да ти проблеми постоје и са стране Европске уније.

Он истовремено сматра да је актуелна влада Србије ојачала европску перспективу Србије и да нема везе са падом подршке ЕУ и НАТО.

„Ова влада је преузела обавезе које су прихваћене од стране претходне администрације, испунила низ договора који су били договорени, али су остали отворени и наставила тај процес, тако да ја не видим никакву логичну везу између нове владе и пада популарности Европске уније,“ рекао је он.

(Курир, Танјуг)