Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ ПРИТИСКА ПЕТОРКУ да призна Косово!

0

Španija ne želi da menja stav o KiM zbog separatista u Kataloniji

Европски комесар за проширење намерава да ради на убрзању пута лажне државе у ЕУ. Циљ је да уклонимо препреке за даљи напредак Приштине – каже Јоханес Хан за „Новости“.

ПОГЛАВЉА НА ЧЕКАЊУ

Хан је похвалио рад свог претходника, Штефана Филеа, али није ишао даље од тога, када је реч о Србији.
Иако, према нашим сазнањима, Филе у свом предстојећем годишњем извештају, који ће бити представљен следеће недеље, предлаже да се у преговорима с нашом земљом коначно отвори прво поглавље, Хан није био тако експлицитан.

– Тренутно се налазимо у процесу скрининга. Видећемо.

Пет земаља чланица ЕУ које до сада нису признале једнострано проглашену независност Косова требало би, ускоро, да очекују нове притиске бриселске администрације да промене став.

Тако, бар, може да се просуди из првих изјава будућег комесара за европску политику суседства и преговоре о проширењу, Јоханеса Хана, који је поручио да очекује нове помаке у ставу ових земаља и најавио да ће то лично надгледати с новом шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

– Припремајући се за ову функцију, разумео сам да је можда могуће да у разговорима с тих пет влада идентификујемо где се тренутно налазимо, колика је њихова флексибилност и шта су могући кораци, с циљем да се ситуација побољша, да немамо превише тешке препреке за даље разговоре и рад с Приштином.

То ће бити део мојих активности у првих неколико месеци – открио је Хан своје намере, за „Новости“.

У косовском питању огледа се најозбиљније размимоилажење чланица ЕУ на основу крајње опречних ставова, што им озбиљно подрива јединство, па ће Брисел у предстојећем периоду покушати нешто да уради у том правцу.

Тешко је, међутим, помислити да би било шта озбиљније могло да се промени, имајући у виду чврсте позиције Кипра, Словачке, Шпаније, Грчке и Румуније, и стање на терену, у тренутку када расту регионални апетити као, на пример, ових дана у Каталонији.

Унија у своје окриље не прима регионе, већ државе, па би ставови поменутих престоница, у једном тренутку, могли да укоче даљи ход Приштине ка Бриселу.

sudski-cekic-sud-sudnica-foto-beta-1404994432-531939

Двојица Срба ослобођена оптужби после монтираних процеса

Окупаторски шиптарски Врховни суд ослободио је Јовицу Дејановића из Прилужја и Ђорђа Бојковића из Бабиног Моста оптужби за силовање 1999. године, за које их је теретило окупаторско шиптарско тужилаштво.

Против Јовице Дејановића (54) и Ђорђа Бојковића (72) била је подигнута заједничка оптужница да су, наводно, силовали једну Албанку током сукоба на Косову и Метохији 1999. године, иако се они у том периоду нису ни познавали, преноси Танјуг.

Адвокат оптужених Миодраг Бркљач рекао је на конференцији за новинаре да оваква одлука шиптарског Врховног суда даје веру да правда ипак тријумфује тиме што су ови људи на крају ослобођени свих оптужби. Како је истакао, оно што су Дејановић и Бојковић преживели оставило је трајне негативне последице на њихове животе и животе њихових породица.

„Ово су стварно невини људи. Никада више они не могу да се поврате због онога што им се догодило. Они имају право на неку бедну новчану сатисфакцију због тога што им се догодило и ништа друго. Да ли може неко од њих да поврати психички мир, здравље, стабилност, срећу у породици и тако даље? Тешко“, рекао је Бркљач.

Јовица Дејановић је рекао да је цео процес против њих био монтиран.

„Ја сам у затвору имао црну косу, а, ево, изашао сам са белом од муке. Цео случај је био монтиран, са лажним сведоцима“, каже Дејановић.

Ђорђе Бојковић, видно потресен и у сузама, рекао је окупљеним новинарима да се оваквим хапшењима настоји да се Срби протерају са Косова и Метохије.

„Ја сам под тешком депресијом, тешко ми је јер сам чист и поштен човек. Доживео сам тешку трауму у животу, хапшење, упропаштавање породице, протеривање из Приштине и немогуће ми је сад да говорим о ономе шта смо доживели ја и моја деца“, каже Бојковић. Истиче да је намера да се Срби протерају са вековних огњишта.

„Они су ме оптуживали да ћу да побегнем, али ја сам им рекао да никада нећу бити избеглица и бегунац, јер немам разлога да то будем“, каже Бојковић.

Јовица Дејановић, Ђорђе Бојковић и њихов адвокат Миодраг Бркљач захвалили су Канцеларији за Косово и Метохију на помоћи и безрезервној подршци која им је пружена.

„Људи стално зову, стално се интересују, имамо сваку врсту помоћи са њихове стране. То могу да кажем са задовољством, јер је то чињеница“, подвукао је Бркљач.

Апелациони суд у Приштини преиначио је, пре неколико месеци, одлуку Основног суда у Северној Митровици и Дејановића и Бојковића осудио на укупно 22 године затвора за кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом. Након жалбе шиптарског окупаторског јавног тужиоца, Апелациони суд је тада преиначио ослобађајућу пресуду, обојицу Срба прогласио кривим и изрекао им драконске казне – Дејановићу казну затвора од 12 година, а Бојковићу 10 година затвора.

Према тврдњама адвоката, Албанка која је жртва у овом предмету, износила је током судског процеса крајње контрадикторне тврдње, од тога да је 1999. године изјавила да ју је силовао један човек, а девет година касније да су је силовала двојица.

(Вечерње новости, РТС)