Прочитај ми чланак

БРАНИЛАЦ: Дијана била СНС партијски кадар, радила само шта јој се каже

0

Бранилац Дијане Хркаловић, адвокат Сеад Спаховић рекао је у емисији "Међу нама" да је бивша државна секретарка у МУП била саслушавана због атентата на Вучића, прислушкивања, али и због афере Јовањица.

„Дијана је онај класични партијски кадар. Она је радила оно што јој се каже. То је јасно као дан. Ко? То ја не знам, пошто у тим структурама нема правно уређеног ланца командовања, ланац командовања је фактички. Битно је чији је фактички утицај ту такав да може да јој да такву слободу, јер и она нема овлашћења. Државни секретар нема никаква овлашћења према УКП и нема ништа са предметима. Она је на административној функцији – испричао је Спаховић.

– Истрага која је вођена против ње, тј. предистражни поступак за атентат на премијера, односно председника републике, од тога нема ништа. Овде се уопште не ради о томе. То је било и она је саслушавана јер је радила нешто против Вучића. Била је саслушавана и због атентата и због прислушкивања и због „Јовањице“. Позивана је због све три ствари, али хоћу да вам кажем да то што су медији писали није дало никаквог основа за ову ствар за коју је ухапшена. Она је ухапшена због других ствари. Та прича како је она променила ДНК на шинама, то није истина. То јој се не ставља на терет. Значи, медији пумпају. Курир је написао да су јој нашли у стану 50.000 евра, а нису јој нашли ни пет динара. То није тачно. Онда пишу да је пола пара давала министру, пошто је и министар таргет. Овај тужилац и овај судија никада овде не би одредили притвор да није пресије – рекао је Спаховић.

На констатацију да Дијана Хркаловић није могла да прође безбедносну проверу или да је учествовала у пребијању неког из опозиције, Спаховић је рекао да јој је то плус у безбедносној провери ако пребије неког из опозиције.

Не би прошла безбедносну проверу да је хтела да помогне том из опозиције што је добио батине. А овако, нормално, бије опозицију, пролази безбедносну проверу. То је тако, што се чудите. Да ли је то први пут да чујете у животу. Опозиција је главни предмет обраде службе државне безбедности. Шта ви мислите, шта они раде него јуре опозицију и новинаре – навео је Спаховић.

Адвокат је казао и да би било реално да Хркаловић није одређен притвор.

– Њој је притвор одређен да не би утицала на девет сведока, који су сви полицајци, тј инспектори у МУП. То је школски пример кад не фунционише Тачка 2. То је исто када би рекли да се одређује притвор да не утиче на судију који суди или тужиоца. То су полицајци, она не може на њих да утиче, она тамо две године не ради. Други аргумент је да ти људи који треба да буду саслушани не треба да говоре о њој, шта је она радила, већ шта је радио тај Багзи, који је на слободи, и који је, то што ће суд да га пита, већ признао. Бесмислено је саслушање тих сведока јер је тај човек већ све признао и испричао. Ти полицајци су сведоци шта им је Миленковић наређивао, а не разговора између Хркаловић и њега – рекао је Спаховић те казао да њихово сведочење не може да утиче на Хркаловић.

Додао је и да тужилац сам каже „Дијана наређује овом Миленковићу, а Миленковић наређује овој деветорици“.

На питање које је објашњење за њено хапшење тек сада, Спаховић је рекао да они који командују правосуђем, полицијом су тек сад дошли до закључка да им то треба.

То је политичко хапшење, то је политички мотивисано хапшење без икаквог разлога – рекао је адвокат.

Одлазак директора полиције Владимира Ребића и хапшење Дијане Хркаловић, адвокат Спаховић не доводи у везу једно са другим.

– Не можете ви Дијани Хркаловић да уписујете у кривицу што је имала велику партијску подршку. То није њена кривица. Исто тако, то што је промењен закон да би она дошла на место државног секретара, па није она променила. Мало размислите ко је променио закон. Овде се од медија ствара једна атмосфера у којој неће бити могуће фер суђење. Овде је већ помућен мозак свима. Неће моћи да се суди поштено. Ми смо имали случајеве да су нам одбијене замолнице за изручење, зато што медији стварају атмосферу у којој људима не може фер да се суди. То је кључни проблем овде – рекао је Спаховић.