Прочитај ми чланак

Бошковић: Формирање и наоружавање Војске Косова је последица Бриселског споразума

0

Војни коментатор Петар Бошковић изјавио је данас да је формирање и наоружавање Војске тзв. Косова последица првог Бриселског споразума из 2013. године, док посланик Љубинко Ђурковић сматра да је примарни циљ формирања те војске улазак Косова у НАТО.

Бошковић је агенцији Бета казао да су након потписивања Бриселског споразума све српске институције на Косову и Метохији предате Приштини и да формирање Војске тзв. Косова није била неочекивана одлука косовских власти.

„Председник Србије Александар Вучић је Приштини предао правосуђе, полицију и локалну самоуправу и тако је Србија изгубила сваки утицај на Косову. Формирање и сада набавка моћног наоружања за Војску Косова још више ће умањити утицај Србије на тој територији, а Косово ће постати самосталније“, оценио је Бошковић.

Према његовим речима, Војска Косова је опремљена моћним противтенковским ракетама и дроновима ‘бајрактар’, тако да ће убудуће сваки долазак Војске Србије у близини Косова бити бесмислен.

„Иако процес формирања Војске Косова траје већ годинама, наше власти никада нису адекватно реаговале, а сада смо по том питању потпуно немоћни. Вучић је, показало се, поклонио Косово зарад личних интереса. Ако би Војска Србије сада дошла у Копнену зону безбедности, Војска Косова би извела транспортере с противтенковским ракетама које пробијају оклоп дебљине 100 милиметара“, истакао је Бошковић.

Пензионисани пуковник и посланик Љубинко Ђурковић рекао је Бети да Војска Косова с резервним саставом броји око 20.000 војника.

„Србија је одоцнила с реакцијом на оснивање такозване Војске Косова тако да смо дозволили да данас та војска с резервним саставом броји око 20.000 припадника с доста савременог и борбено квалитетног наоружања. Ту војску и њихов командни кадар су протеклих година обучавали инструктори из Хрватске и Турске“, рекао је Ђурковић, који је 1999. године био један од команданата одбране Кошара.

Казао је да активни састав Војске Косова броји 3.000-5.000 обучених војника.

По његовим речима, један од циљева формирања и наоружавања Војске Косова је да се заокружи територијалност такозване Републике Косово.

„Такође, осавремењивањем војске њихов примарни циљ је да уђу у НАТО. Не постоји опасност да та војска делује на територији централне Србије, јер би то за њих била убитачна мисија“, оценио је Ђурковић.

Он сматра да ће Војска Косова додатно угрозити безбедност српског народа на Косову.

„Они ће сигурно формирати војне базе на административним линијама и тако изоловати српски народ на северу Косова“, оценио је Ђурковић.

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је данас да Приштина наоружава своје Косовске снаге безбедности моћним системима како би их трансформисала у Војску Косова, чиме се „најфлагрантније „крше Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Кумановски споразум.

„Осим дронова, као донације Турске, добили су и друге системе – хаубице, минибацаче, врло моћан противоклопни систем, офанзивне системе. Своје официре и подофицире шаљу на школовање у различите земље НАТО пакта, имају и заједничке вежбе“, рекао је Вучевић.

Влада Косова је 2018. године донела одлуку о формирању Војске Косова.