Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Ево зашто ови морају да оду, а они не смеју да се врате

0

Докази о повезаности Александра Вучића са бившом влашћу ДС и заједничкој умешаности у криминал.

Основни проблем нашег друштва и државе је организовани криминал и корупција у врху власти. Ако зауставимо крађу – имаћемо много више новца у буџету за све важне народне потребе. Без обзира на персоналне смене власти, политичка мафија остаје недодирљива и корумпирани систем опстаје и наставља да пљачка овај народ. Зато је Српски покрет Двери ушао у предизборну сарадњу са Покретом „Доста је билоˮ на градским изборима у Београду, јер делимо потпуно исти став по овом питању, оличен у нашем заједничком слогану: „Да ови оду, а да се они не вратеˮ. То у пракси значи да нема разлике у функционисању власти и пљачке народа и државе између садашње и бивше власти.

Ми о томе интензивно говоримо у Народној скупштини већ пуних годину дана колико траје највећа афера у новијој политичкој историји Србије коју смо назвали „Двериликсˮ, кроз коју износимо сазнања Антикорупцијског тима Двери.

Наиме, ми тврдимо да постоји директна спрега између садашњег председника Србије Александра Вучића и некадашње власти Демократске странке и да она потиче још из времена када је Вучић био радикал. Веза између Вучића и тадашњег врха власти ДС био је Мики Ракић, шеф кабинета Бориса Тадића и координатор свих тајних служби безбедности у то време. Њихова заједничка идеја била је да се у Србији направи двопартијски систем и да се на власти смењују две велике странке ДС и СНС, која ће настати из растурања тада највеће опозиционе странке СРС. Читава идеја почива на договору да смењивост на власти између ове две највеће странке подразумева заштиту претходних од кривичног гоњења за криминал и корупцију. Најбољи пример за то је „БУС плусˮ систем у Београду, који је жестоко критикован од стране Александра Вучића у кампањи против Драгана Ђиласа, да би после доласка на власт СНС у Београду исти пљачкашки систем преузет од стране Вучићевих кумова и наставио да ради као и пре. Слична идеја јавила се и сада пред београдске изборе када се жели обнова старе ДС и на тај начин заштита постојећег система и одговорних за лоповлук у случају Вучићевог пада.

Да бисмо на једном примеру указали на све ово, представили смо јавности записник о саслушању једног врхунског политичког инсајдера – Александра Стефановића, некада високог функционера СРС, ДОС-а и члана СНС, који говори о повезаности Александра Вучића са бившом влашћу ДС и заједничкој умешаности у криминал. Како у својој изјави пред Вишим јавним тужилаштвом у Смедереву дана 30. јануара ове године сведочи Александар Стефановић, Александар Вучић му је 7. новембра 2007. године једним телефонским позивом омогућио добијање кредита код „Металс банкеˮ у Новом Саду у износу од укупно 187 милиона динара (преко два милиона и 200.000 евра у то време), и то без икаквог обезбеђења ових кредита.

Како стоји у овом записнику из Тужилаштва, Александар Стефановић је тражио од Александра Вучића да му врати дуг из ранијег заједничког периода у СРС, а овај је то учинио тако што је једним телефонским позивом омогућио добијање кредита код домаће банке под директном контролом тадашње власти ДС, уз услов да Стефановић промени исказ у једном судском поступку. Из овога можемо закључити да је Вучић имао отворену линију са врхом ДС преко Микија Ракића и да су му на располагању стајала велика новчана средства тадашње власти за приватне и страначке потребе. Међутим, кључно је да овим Стефановић признаје учињено заједничко кривично дело са Вучићем.

У својој изјави Александар Стефановић описује цео случај: како га је Вучић послао да свој дуг наплати преко бесповратног кредита који ће добити у Жутој „Металс банциˮ у Новом Саду, како су га тамо сачекали контровезни бизнисмен близак свим властима и садашњи сведок-сарадник у случају „Шарићˮ Миле Јерковић, као и Јоргованка Табаковић, тада високи функционер СРС, а данас заменик председника СНС и гувернер Народне банке Србије, како је уз њихово посредовање кредит одмах добио без икаквог обезбеђења, како је од тог кредита купио једно предузеће у Смедеревској Паланци које је касње завршило у стечају и како ова банка никада није потраживала враћање датих кредита.

Позивамо све надлежне државне институције да се овај случај криминала у врху бивше власти хитно истражи и да уколико је ово тачно председник Александар Вучић одмах поднесе неопозиву оставку. У супротном, тражимо одговорност онога ко је лажно сведочио. Овај случај пред Тужилаштвом једноставно не сме да остане на овоме. Ако је ово истина, имамо јасне доказе како функционише политичка мафија у Србији, како водећи опозиционар сарађује са влашћу и бива финансиран од исте, како после смене власти нико одговоран за пљачку народа и државе до дана данашњег није кривично гоњен и није завршио у затвору. Напомињемо да ће због свега овога када Двери дођу на власт сви државни службеници који су учествовали или сада учествују у противзаконитим радњама и спречавању кривичног гоњења одговорних за лоповлук за то морати и сами да одговарају.

Које су данас гаранције бирачима у Београду пред градске изборе да Александар Вучић поново нема договор са представницима бивше власти? Шта ако иза идеје обнове старе Демократске странке стоји договор са Вучићем како после његовог пада са власти опет нико не би одговарао за криминал СНС у последњих шест година? Како ће представници ДС из садашње опозиције (Тадић, Шутановац, Ђилас…) да смене представнике ДС у садашњој власти (Весић, Мали, Триван, Небојша Крстић…)? Како ће Александар Вучић да приведе правди „жуте лоповеˮ из бивше власти када су га они финансирали преко домаћих банака док је био у опозицији? Да ли је сада коначно јасно зашто за ових шест година владавине Алексадра Вучића и СНС нити један од водећих представника бивше власти ДС није завршио у затвору? И зашто ови морају да оду, а они да се не врате!

Аутор је народни посланик и председник Српског покрета Двери.