Прочитај ми чланак

БОШКО (ДВЕРИ): Потребна заједничка платформа опозиције, синдиката, студената

0

Председник Двери Бошко Обрадовић каже да би политичке странке опозиције, студенти, синдикати и јавне личности требало да изнедре нову политичку платформу у заједничкој борби против актуелне власти, на челу са председником Србије Александром Вучићем.

Он је рекао да су почели разговори оних који учествују у организацији протеса у Србији и разговори унутар Савеза за Србију и унутар других опозиционих странака и да ће у наредних седам до 10 дана имати заједничку платформу иза које могу да стану заједно.

„У платформи би требало да се нађе као прва реченица да нема избора док не буду фер и поштени, да је предуслов нормалности у Србији слобода медија, пре свега ослобођење јавног севриса, а све остало је договор како замишљамо Србију после пада Александра Вучића са власти“, рекао је Обрадовић.

Он је казао да је Савез за Србију изнео својих 30 тачака, али да су спремни да разговарају са другим колегама из опозиционих странака, представницима синдиката, студената и другима шта још да се нађе у тој визији Србије после пада Вучића.

„И у том смислу видим позив Банета Трифуновића нама у опозицији да кажемо како ми то видимо Србију после пада Александра Вучића, као добронамеран позив који нама у опозицији даје шансу да кажемо шта је наш програм, који годинама немамо прилику јавно да кажемо“, рекао је Обрадовић.

Он је казао да је потребно рећи како ће изгледати један нормалан демократски поредак у ком су медији слободни, институције независне и донети кључни системски закони какав је закон о пореклу имовине.

„Треба понудити идеју савеза о влади стручњака орочену на годину дана, да донесе системске законе, уреди бирачке спискове и омогући прве демократске слободне изборе, после пада Александра Вучића на власти, а после ми сви да изађемо на њих како желимо, представим свој програм, а бирачи слободно одлуче без притисака ко ће владати Србијом“, рекао је Обрадовић.

Он је рекао и да су Двери под озбиљном репресијом неколико државних институција, које контролишу њихово пословање. Како је навео, деловање испитују Државна ревизорска институцја, Управа криминалистичке полиције, Инспекторат Министарства за државну управу и Агенција за борбу против корупције, а против четири члана се воде различите истраге у полицији, тужилаштвима или се већ воде судски процеси.

„Ово је заправо идеја владајућег режима да користећи државне механизме зауставе даљи рад Двери које им очито сметају“, рекао је Обрадовић.

Он је на крају конференције позвао грађане на протесте у Београду у суботу и казао да се протести одржавају у 30 градова и општина у Србији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!