Прочитај ми чланак

Бојан Костреш: Косово је независно од Србије

0

bojan-kostres

Заменик председника ЛСВ за Данас о питању Косова, ЕУ, изборима и односу са Русијом

Очито да ЕУ жели да се односи Косова и Србије дефинишу, јер нема амбиција да у своје редове прима земље које немају јасно дефинисане границе и имају сукобе са окружењем, истиче у интервјуу за Данас Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ, одговарајући на наводе премијера Србије да ЕУ тражи од Србије да призна Косово, док из ЕУ стижу демантији тих тврдњи.

Да ли то значи да верујете премијеру Вучићу и његовим тумачењима?

– Нисам ја ту да му верујем или не верујем. Једино што ме занима је да ли је премијер спреман да учини болне кораке који као последицу и резултат треба да имају европске интеграције Србије, или ће се и даље наше друштво заваравати косовским митовима и гурати чињенице под тепих.

И да је истина да ЕУ испоставља захтев за признањем Косова даљим током европских интеграција, шта је ту лоше, по вашем мишљењу, лоше?

– Није питање да ли ЕУ нешто тражи или не, Србија мора и сама себи да одговори на нека врло јасна и врло болна питања. Косово је једно од њих. Ако желимо да постанемо чланица ЕУ, морамо да се повинујемо правилима која су важила и за све друге чланице ЕУ.

Зар Косово није независно?

– Оно је по мом мишљењу фактички независно од Србије и оно јесте под протекторатом ЕУ. С друге стране, кад год разговарам са људима у Србији, нико није спреман да Албанац буде, рецимо, министар одбране или председник Скупштине или можда и председник Републике, а сви се они заклињу да је Косово српско?! Нико није спреман да албански буде службени језик у овој земљи. А такве ствари су могуће, ево код нас у Војводини су рецимо у службеној употреби шест језика, ми се тиме поносимо. Дакле, мислим да се овде деценијама манипулисало митовима и емоцијама људи, није се говорило о суштини и није се говорила истина. Јер Косово није само територија него су то и људи који тамо живе.

Колико је добро и значајно, односно лоше за јавни интерес стварање и одржавање илузија о томе да Косово није независно?

– Морамо се решити илузија у које смо сами себе убедили. Дакле, то што се на Косову налази пуно сакралних објеката, који су везани за духовност и историју српског народа, то је једна ствар. Друга ствар и други однос су чињенице на терену. Константним одбијањем да видимо да је цар го чинимо велику грешку и погоршавамо ситуацију у којој се налазимо а која није нимало ружичаста. Косово је зависно од Србије и Србија је зависна од Косова у оној мери у којој међусобно комуницирамо, тргујемо и сарађујемо. Ако неко мисли да зависност подразумева потчињавање, онда је промашио век…


У чему је онда смисао тога? Ко од тих илузија профитира
?

– На злоупотреби питања Косова и косовског проблема дуги низ година многе ствари су биле решаване заменом теза. Тако рецимо сваки пут када ми у Војводини питамо чије су наше паре, из Београда добијемо одговор: ви сте сепаратисти, хоћете да одвојите Војводину као што то хоће и Косовари. Не, нисмо ми сепаратисти, ми само питамо где су наше паре.

Како коментаришеш изјаву Томислава Николића да би признање Косова одвело Србију у грађански рат? Од Вучића, с друге стране, чујемо да би пре сишао са власти него покварио односе са Немачком.

– Не допада ми се Николићева реторика. Мислим да он том драматизацијом и причом о грађанском рату жели да скрене мало више медијске пажње на себе него што иначе има. Надам се да он не призива поновне изливе “излог патриотизма” и паљење амбасада. С друге стране, ако је Вучић изјавио то што кажете, то је очигледно порука да је он заговорник европских интеграција и даљег пута Србије у ЕУ. Што је добро.

Да ли је Вучић погрешио јер се консултовао са СПЦ око кључних државних питања и политичких одлука?

– Да сам ја на његовом месту, ја то никад не бих урадио, јер је Србија секуларна држава. И сви они који се о државним питањима и политици консултују с црквом крше Устав. Дакле, то није грешка, већ кршење Устава…

Да ли су ванредни парламентарни избори потребни?

– Ванредни парламентарни избори се расписују оног момента када Влада нема већину или када нема подршку за политику коју води у парламенту. Иако сам опозициони посланик, нисам приметио да Вучић има неки проблем у скупштини.

Да ли би ЛСВ поново улазила у коалиције са Тадићем и Пајтићем после свог дугогодишњег неслагања око кључних програмских питања?

– Што се републичких избора тиче, сачекајмо прво да они буду расписани, па ћемо онда доносити одлуку. С друге стране, сигуран сам да ће Главни одбор ЛСВ одлучити да на локалним и покрајинским изборима идемо самостално, јер политика ЛСВ која се односи на Војводину није идентична и није блиска ниједној од београдских странака. Имамо амбицију да, након покрајинских избора, око себе окупимо све оне снаге који су спремне да сарађују са нама на том нашем програму. И, ако будемо остварили већину у Скупштини Војводине, ми ћемо формирати власт. Ако не остваримо, ићи ћемо у опозицију.

Да ли вам у овом тренутку највише одговора савез са Вучићем?

– ЛСВ нема никакав савез са Вучићем. Ми га нисмо бирали, већ грађани Србије… ЛСВ не размишља о савезима са било киме. Интересује нас стандард грађана Војводине и остварење наших политичких циљева. Сарађиваћемо са свима који су спремни да прихвате наше политичке идеје или да се боре за систем вредности за који се ЛСВ бори већ 25 година, а основни циљ нам је да ми формирамо већину после покрајинских избора.

Колебања између Русије и ЕУ су демагогија

Друга ствар која се у овом тренутку појављује као значајна за овдашњу политичку елиту а супротна је са европским интеграцијама, односно омета и одаје утисак непривржености Владе Србије том циљу – јесте однос са Русијом. Да ли је ЛСВ за усклађивање спољне политике са европском у том контексту?

 – ЛСВ је несумњиво проевропска организација, и вредносно и политички, од свог оснивања пре 25 година и ми ту немамо никаквих дилема. Процес евроинтеграција неминовно води усклађивању наше спољне политике са европском и то је оно што смо прихватили кад смо поднели захтев за чланство. Тако да колебања типа Европа или Русија сматрам демагошким, али и опасним јер се јавности тиме поручује да заправо још нисмо одлучили на коју ћемо страну, иако смо с Бриселом потписали силне споразуме. Уз то, имамо Канцеларију за европске интеграције, а не за интеграције са Руском Федерацијом, иако је неко имао и такве снове…

Снежана Чонградин

(Данас)