Прочитај ми чланак

Били код Хила – Бошко: Део опозиције са напредњацима не жели хитну седницу за КиМ

0

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић говорио је о предлозима своје странке о одржавању посебне седнице Скупштине Србије о Косову.

Он је рекао да је та седница требало да буде о тексту француско-немачког предлога о Косову и Метохији, који никада није званично дошао у Скупштину.

„Иако су и председник Србије Александар Вучић, али и председник Скупштине Владимир Орлић обећали да ће та седница бити одржана најкасније крајем маја или почетком јуна, као што видимо до тога није дошло“, подсетио је Обрадовић.

„У међувремену је на Косову и Метохији дошло до догађаја који су озбиљно угрозили безбедност Срба који тамо живе, али власт бежи од посебне седнице која би била посвећена питањима безбедниости Срба на Косову и Метохији, али и тексту француско-немачког предлога за решење косвског питања“, нагласио је Обрадовић.

Додао је да ће Двери наставити да се боре за очување Косова и Метохије у Србији и да ће се залагати за неприхватање француско-немачког предлога због којег је његов покрет тражио и оставку председника Александра Вучића и расписивање ванредних парламентарних и председничких избора.

Бесплатни уџбеници

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић је данас изјавио новинарима у Скупштини Србије да би сви ученици у Србије требало да добијају бесплатне уџбенике, а не да то буде привилегија само ђака у Београду и још неколико општина.

„Град Београд је недавно донео одлуку која се тиче бесплатног школства, односно обезбеђивања бесплатних уџебиника, ужине, превоза, али и вртића за све ученике на територији града“ што су подржале . Двери , рекао је он.

„Међутим, сматрамо да деца у другим градовима и општинама у Србији не би смела да буду дискриминисана, већ и да њима мора да буду обезбеђено бесплатно школстрво и исти услови као и деци у Београду“, рекао је Обрадовић.

Додао је да Двери зато предлажу два могућа решења да би сва деца у Србији имала бесплатне уџбенике, ужине и превоз, као и бесплатне вртиће што је случај у Београду.

„Прво решење предвиђа ангажовање Владе, односно да се овај проблем реши на нивоу државе и у том смислу Двери ће Влади упутити препоруку како сматрамо да би овај проблем могао да буде решен. Друго решење је да се проблем реши на нивоу локалних самоуправа“, рекао је Обрадовић.

Он је нагласио да ће општинске организације покрета Двери дати свим општинама у Србији предлоге ребаланса буџета да би се тамошњој деци обезбедили бесплатни уџбеници, ужина, превоз и вртићи.

Лидер Двери је подсетио и на предлог Патриотског блока Влади пре годину дана: да 1. септембра сва деца школског узраста у Србији добију по 20.000 динара.

„Двери сматрају да, поред критике власти, опозиција мора и да предлаже конструктивна решења да би грађани видели шта би на радила када би била у ситуацији да обавља власт“, рекао је Обрадовић.