Прочитај ми чланак

БИХ ОДГОВАРА КОЛИНДИ: Хиљаде џихадиста ће назад у ЕУ

0

Европска унија суочена је са могућим повратком до две и по хиљаде људи, које су се борили на страни терориста у Сирији и Ираку.

109781782757cec1aee19da094455904_v4_big

Фото: Thinkstock

Европска унија суочена је са могућим повратком до две и по хиљаде људи, које су се борили на страни терориста у Сирији и Ираку.

Тај податак се односи на свих 28 држава чланица, изјавио је министар сигурности БиХ Драган Мектић оценујући да су због тога неозбиљне тврдње да ће се хиљаде њих вратити само у БиХ.

У интервјуу за Н1, Мектић је оценио да су изјаве хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић о размерама терористичких претњи у БиХ неодмерене и неутемељене, преноси ХИНА.

Мектић је рекао да је податак о 2.000 до 2.500 хиљаде потенцијалних терориста, који су претња ЕУ, размењен на недавном састанку шефова сигурносних служби одржаном на словенском Брду код Крања и да тај податак демантује тврдње председнице Хрватске.

„Ја мислим да је то потпуно неодмерена и ни на чему утемељена изјава“, изјавио је Мектић додајући да је могуће да је хрватску председницу неко намерно изманипулисао када јој је доставио податке о томе да би у БиХ могло да се врати на хиљаде потенцијалних терориста.

Он је упитао и како је неко уопште помислио да би хиљаде потенцијалних терориста било пуштено у БиХ.

„Мислим да јој је то неко злонамерно дао како би је дискредитовао“, казао је министар сигурности БиХ.

Он је додао и да није домаћи задатак председника држава да јавно говоре о подацима у вези са тероризмом, јер је то посао безбедносних служби, које треба да процене да ли је нека информација поуздана и шта у складу са тим треба предузети.

Мектић је подсетио и да се у БиХ са сиријског и ирачког ратишта вратило 46 особа, од којих је 20 већ процесуирано.

За преосталих 115 босанскохерцеговачких држављана, колико их према подацима полицијских и обавештајних агенција тамо још увек борави, Мектић тврди да се „највероватније неће ни вратити у БиХ“.