Прочитај ми чланак

БиХ – ИЗБОРИ: Завршено гласање, Брега као амбасадорка САД „терао“ људе на гласање

0

Широм Босне и Херцеговине јутрос су отворена биралишта на којима грађани бирају представнике на свим нивоима власти.

У Босни и Херцеговини одржавају се избори, осми по реду на свим нивоима власти од проглашења независности те државе 1992. године.

Избори се спроводе без претходне промене Изборног закона, који је, иначе, проглашен неуставним, што ове изборе, према оцени стручњака, сврстава у најнезвесније од завршетка рата.

Осим неизмењеног изборног законодавства, тамошњи медији као проблем наводе и бирачке спискове који нису пречишћени, па је у њима и велики број умрлих или расељених.

За изборе су се пријавиле 72 политичке странке и 39 независних кандидата, а право гласа има 3.278.908 грађана.

Број регистрованих гласача у Федерацији БиХ је 2.092.336, а у Републици Српској 1.260.597. Бирачка места затварају се у 19:00 часова до када траје и изборна тишина.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

Шта ако неко дође да гласа у 19 часова?

Бранко Петрић, председник Централне изборне комисије у БиХ, поручио је да ниједан гласач који на бирачко место дође до 19 сати не сме бити враћен. Он је новинарима рекао да гужве на бирачкимм местима настају због спорости у гласању грађана.

„Недопустиво је да се враћају гласачи са бирачких места“, навео је Петрић.

Он је позвао грађане да дођу и гласају до 19 сати.

„Ако дођу и тачно у 19 сати на бирачко место биће им омогућено да гласају. У случају да се покаже да су гласачи враћани, биће предузете одређене мере“, рекао је Петрић.

СНСД: Откад америчка амбасадорка позива на изборе?

Портапрол СНСД каже да је забележено мешање међународног фактора како у финансијском, тако и у другом смислу, што је потврдио позив америчке абасадорке која је данас у изборном дану позвала грађане да изађу на изборе.

СНСД: Излазност 55 одсто

„По нашим подацима излазност је 55 одсто, на истом нивоу као раније. Била је ово најпрљавија кампања, где опозиција није бирала средства, а укључена је била и међународна заједница“, рекао је портапрол СНСД Радован Ковачевић.

БРЕГА: ИЗАЂИТЕ И ГЛАСАЈТЕ

Музичка звијезда светског угледа Горан Бреговић својим суграђанима Сарајлијама, као свим грађанима Босне и Херцеговине, поручио је да је веома важно да обаве своју грађанску дужност и да крену на бирачка места.

– Људи, изађите и гласајте ако мислите да имате некога ко ће вас представљати. И добро размислите коме дајете свој глас – рекао је Бреговић, чија је адреса већ неколико година поново у родном Сарајеву.

ДО 15 САТИ ГЛАСАЛО 37,21 ОДСТО ГРАЂАНА

Према подацима Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, до 15.00 на опште изборе изашло је 37,21 одсто регистрованих грађана.

ЦИК је позвао све регистроване бираче да се одазову и искористе своје демократско право гласања данас до 19.00.

Председник ЦИК-а Бранко Петрић рекао је да би што више грађана требало да изађе на изборе и додао да ће сваки бирач који се у 19.00 затекне на гласачком месту имати прилику да да свој глас.

У поређењу са претходним опшим изборима 2014. године, када је до 15.00 на изборе изашло 36,6 одсто регистрованих грађана, грађани су овог пута изашли у већем броју, наводи Клиx.ба.

Највећа излазност је данас забележена у Дрвару, Рибнику, Бановићима, Купресу, Шеховићима, Хан Пијеску, Источној Илиџи, Источном Старом граду, Трнову, Калиновику. Све наведене општине имају излазност изнад 50 одсто.

Десила су се четири инцидента у ФБиХ измедху 11.00 и 15.00 сати, а ти случајеви су решени, као и случајеви четири инцидента у истом периоду у Републици Српској, наводи Клиx.ба.

Један озбиљнији инцидент десио се у Бијељини. јер је због уништења гласачке кутије гласање обустављено на један сат.

АМБАСАДОРКА САД ПОНОВО ПОЗВАЛА ГРАЂАНЕ ДА ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ

Амбасадорка САД у Сарајеву Морин Кормак поново је позвала грађане БиХ да изађу на изборе и гласају.

„Изађите и гласајте и дајте подршку оним који су фокусирани на решавање проблема како би земљу гурали напред. Ми смо засита помогли у томе да би избори били фер. Амбасада САД је послала пуно посматрачких тимова на бирачка места широм земљ“, рекла је Кормак на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је додала да Амбасада САД дубоко посвећена изборном процесу у БиХ.

„Грађани БиХ јасно су показали да су за ЕУ интерграције. И ЕУ и САД су радиле на томе у периоду пре избора да се странке састану да би се дошло до решења, зато је јако важно да се резултаит што брже и експедитивно у складу са судским пресудама“, навела је Кормакова.

„Под лупом“: До 14 сати 240 критичних ситуација

Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“, која спроводи грађанско, нестраначко посматрање Општих избора 2018. у БиХ, објавила је да је до 14 сати евидентирано 240 критичних ситуација.

На терену имају око 4.000 посматрача на 70 одсто бирачких места и 62 мобилна тима, као и посматраче у 143 локалне изборне комисије који заједно прате ток изборног дана.

Како су навели, до 14 сати забележено је укупно 240 критичних ситуацијама, а решено је 88. Уложене су 22 примедбе.

Америчка амбасадорка: Грађани БиХ показали да су за ЕУ

Америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак позвала је на конференцији за новинаре грађане у БиХ да изађу на бирачка места и да гласају.

„Грађани БиХ јасно су показали да су за ЕУ интерграције. И ЕУ и САД су радиле на томе у период пре избора да се странке састану да би се дошло до решења, зато је јако важно да се резултати објаве што брже и експедитивно у складу са судским пресудама. Видели смо разне информације с терена. Важно је да грађани уколико уоче проблем то пошаљу инситуцијама БиХ, који треба да се баве тиме. Изађите на изборе, остало је још неколико сати“, поручила је Кормакова.

„Бугарски воз“ у Горажду?

Грађани који гласају на бирачким местима у Горажду, па и поједини председници бирачких одбора пријавили су Градској изборној комисији сумње о појави тзв. Бугарског воза на бирачком месту у Вранићима.

Инцидент се догодио када је један од грађана пријавио да му недостаје листић за гласање, али грешка је одмах исправљена. Полиција којој је пријављен случај, као и посматрачи установили су да није реч о „бугарском возу“, потврдили су из Градске изборне комисије, а преноси „Кликс“.

МУРИЋ: ЈА НИСАМ НА СПИСКУ, АЛИ МОЈ ПОКОЈНИ ОТАЦ ЈЕСТЕ

Несређени бирачки спискови узрокују проблеме на појединим бирачким местима у градишкој општини. Сенад Мурић из Липоваче затражио је од општинске Изборне комисије објашњење због његовог изостављања са бирачког списка.

„Мене нема на списковима, а три пута сам гласао и био на списку. Сада ме нема, а има мој отац Хасан који је умро пре осам година. Нико не уме да ми објасни у чему је проблем“, рекао је Мурић за Српскаинфо.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас да је битно да се након избора постигне компромис како би се што пре формирале владе.

„Пре свега се надамо да неће бити превише нерегуларности у овом изборном циклусу. Надамо се да ће се поштовати изборни резултати и да ће у кратком року бити формиране владе и законодавна тела. Да би се то десило битно је да постигнемо компромис, потребно је да се нађе решење које је свима прихватљиво“, казао је Вигемарк, преноси Н1 БиХ.

ЕУ, иначе, прати изборе у БиХ преко невладиних организација, као и структура унутар ЕУ.

МОСТАР: УХАПШЕНА ЈЕР ЈЕ ПОКАЗИВАО ЗАДЊИЦУ

На изборном месту у Десетој основној школи у Мостару, где се данас гласа на општим изборима у БиХ, дошло је до инцидента када је један мушкарац наводно скинуо панталоне пред свим присутнима и показао им интимне делове тела.

МЕРКЕЛ НА БИРАЧКОМ СПИСКУ?

Неким бирачима се није свидела понуда на листићу, па су дописали своју кандидаткињу. Уједно је очигледно реч и о осврту на чињеницу да многи грађани БиХ емигрирају у Немачку.

Мушкарац је присутне гласаче и чланове одбора вређао, преноси Бљесак.инфо.

Полиција је убрзо стигла на лице места, а након што је одбио да им дозволи да га легитимишу, мушкарац је ухапшен.

Док су га припадници интервентне изводили напоље, панталоне и доњи веш су му спале скоро до колена. Једни очевици кажу како их након свлачења није ни подигао, док други објашњавају да му је одећа спала током привођења, јер није имао каиш.

РАДОНЧИЋ: КРАЈ ЗАОСТАЈАЊА И ПОЧЕТАК УСПЕШНИЈЕ БиХ

Председник Савеза за бољу будућност БиХ и кандидат за бошњачког члана Председништва БиХ Фахрудин Радончић изјавио је након што је данас гласао да верује да БиХ на овим изборима одлучује да стави тачку на период заостајања и социјалне беде и да крене путем богатије и успешније земље.

„Потпуно сам уверен да грађани након 23 године желе да се прикључе Европској унији, НАТО, али сам истовремено забринут због информација да има превише неправилности на бирачким местима“, рекао је Радончић.

НИСКА ИЗЛАЗНОСТ У ЈУТАРЊИМ ЧАСОВИМА

У Модирчи је тачно у 7 часова почело гласање на свих 45 гласачких места. На гласачком броју 2, у Кино Сали Марко Никић (73) је први искористио своје грађанско право.

– Чин гласања је право да сваки пунолетан човек докле год живи има право да гласа и да одлучује по својој вољи и савести ко ће да преставља у власти. Надам се да ћу на још бар неколико избора изаћи на својим ногама –шеретски је наглсио Никић. И за Модричанина Владимира Илића гласање је посебан чин.

– То је свечана обавеза сваког грађанина. Избор је наш и ми бирамо онога кога хоћемо, сада и опет за четри године. То је суштина приче- закључио је Илић.

У општинској изборној комисији сазнали смо да је гласање у Модричи почело тачно у 7 часова и протичебез проблема на свих 45 гласачких места.

-Све је уредно на свим бирачким местима и никаквих проблема није било са изброним материјалом. Излазност до 11 часава јебила око 17%- рекла је Ружица Карамановић, председница ОИК Модирча.

У редовни бирачки списак општине Модирча уписано 28.178 гласача, путем поште моћи ће гласати 1.402а у одсуству 143 бирача. Поред тога четиримобилна тима обићи ће у току дана 303 гласача и омогућити им да остваре своје грађанско право.

Иначе број гласача се повећао за 258 у односу на локалне изборе пре две године.

БиХ ДА КРЕНЕ НАПРЕД

Кандидат за члана Председништва БиХ из редова бошњачког народа Шефик Џаферовић изјавио је данас да је уверен у победу и да очекује да БиХ, после данашњих избора, крене напред.

„Очекује масовну подршку свих грађана БиХ“, рекао је Џаферовић пре него што је гласао, и додао да су Босни и Херцеговини потребни стабилност, економски просперитет и европске интеграције, преноси АП.

Додао је, такође, да политичари у БиХ морају да почну „већ сутра ујутру… да формирају руководећа тела на свим нивоима и почну са испуњавањем горе наведених циљева“.

Џаферовић је из СДА и, ако победи, замениће Бакира Изетбеговића у трочланом Председништву.

НИЈЕ БАЧЕН СУЗАВАЦ У ДОБОЈУ

На бирачком месту у добојском насељу Приђел није бачен сузавац, како је раније објављено у појединим медијима, саопштла је Полицијска управа Добој.

ИЗЛАЗНОСТ ДО 11 ЧАСОВА 11,41 ОДСТО

Председник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић изјавио је данас да је излазност до 11 часова на бирачким местима у БиХ 11,41 одсто, што је за око три одсто мање него пре четири године у истом периоду. Како је рекао, у првом пресеку не налазе се подаци из Добоја, Брчког и Бијељине одакле још нису стигли подаци о излазности. Највећа излазност је у мањим срединама, а предњачи Калиновик где је излазност до 11.00 часова 31 одсто, преносе Независне.

Како је саопштено, полицијска патрола је била на лицу места и нису „уочене никакве активности“, преносе бањалучке Независне.

Коалиција „Под лупом“ саопштила је раније на конференцији за новинаре да је на једном бирачком месту у Добоју, у једној основној школи, бачен сузавац и да је због тог догађаја изборни процес на том месту прекинут, као и да је случај пријављен свим надлежним институцијама, укључујући полицију.

ДОДИК: СВИМА ДОБРО ЗДРАВЉЕ БЕЗ ОБЗИРА ЗА КОГА ГЛАСАЈУ

Председник Републике Српске и кандидат за члан Председништва БиХ Милорад Додик гласао је данас у Дому културе у Лакташима, након чега је поручио да је срећан народ који може да бира власт на демократским изборима.

„Очекујем да ће све протећи у најбољем реду“, рекао је Додик, преноси РТРС.

Како је оценио, грађани треба да изаберу компактну власт која ће функционисати у интересу РС и изразио задовољство што избори протичу у најбољој атмосфери.

„Велика је привилегија за грађане РС да на демократским изборима бира своју власт. Желим људима добро здравље без обзира за кога се определе“, рекао је Додик.

У САРАЈЕВУ ГЛАСАО ЖЕЉКО КОМШИЋ

Жељко Комшић, који је у два наврата био члан Председништва БиХ, али, како га је оптуживао ХДЗ, гласовима Бошњака, позвао је, након гласања, грађане да у што већем броју изађу на изборе.

„Волео бих да што више људи изађе на изборе, јер ће онда и резултат бити легитимнији. Према ономе што могу да видим, не знам да ли је то због лепог времена или је нешто друго у питању, видим да много људи излази на изборе. То говори да људи показују интерес, да нису баш дигли руке од целе ситуације у БиХ“, оценио је Комшић и додао да само грађани могу да буду покретач промена.

Он је додао и да је немогуће очекивати да избори буду „апсолутно регуларни и фер“.

„Увек ту има неких варања, грешки, како год то зовемо. Зато је неопходно да институције које су надлежне за спровођење избора, пре свега Централна изборна комисија, свој посао одраде онако како треба“, рекао је Комшић.

ВУКОТА ГОВЕДАРИЦА ДАО СВОЈ ГЛАС У ГАЦКУ

Кандидат опозиционог Савеза за победу за председника Републике Српске Вукота Говедарица гласао у Гацку, где је оценио да је ово велики дан за Републику Српску и њене грађане.

МЛАДЕН ИВАНИЋ

Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, гласао је данас на општим изборима у Бањалуци. Иванић је гласао на изборном месту у Школи ученика у привреди Бањалука.

АНКЕТА: ОЧЕКУЈЕМО КОРЕКТНЕ ИЗБОРЕ И НЕКА ПОБЕДИ НАЈБОЉИ

Грађании Републике Српске очекују да данашњи општи избори у БиХ прођу у коректној и мирној атмосфери као и да победе најбољи кандидати.

„Очекујемо коректне изборе, да победи најбољи“, каже један од анкетираних грађана на бирачком месту Старчевци.

Да ће победити најбољи очекује и једна грађанка која, пак, додаје да је жалосно што свии желе промене, али промене набоље.

С друге стране, има и оних који немају велика очекивања од избора и не верују да ће бити промена.

66 КРИТИЧНИХ СИТУАЦИЈА

Коалиција за слободне и поштене изборе “Под лупом“, која спроводи грађанско, нестраначко посматрање избора 2018 у БиХ данас на терену има око 4.000 посматрача на 70 посто бирачких места и 62 мобилна тима, те посматраче у 143 локалне изборне комисије који заједно прате ток изборног дана.

Из ове невладине организације дат је пресек стања забилежен до осам сати.

Изборни дан је, наводе, на већини бирачких места започео без већих неправилности али са бројним техничким недостацима.

Велика већина посматрача „Под лупом“ несметано је приступила бирачким мјестима, док је неколико десетака бирачких одбора одбило регистровати посматраче Коалиције због неадекватне комуникације с локалним изборним комисијама.

„Укупно до осам сати забележено је 66 критичних ситуација од којих се 45 односи на забрану уласка посматрача на бирачка местима и удаљавање са бирачких места насталих због недостатка комуникације између различитиха нивоа изборне администрације. Гласање је прекинуто на једном бирачком месту у Добоју због већ попуњених гласачких листића“, наводе из Коалиције а преноси Клиx.ба.

Централна изборна комисија БиХ објавила је прво саопштењеза јавност о току данашњих избора. Како су навели, укупно је у БиХ формирано 5794 бирачких места и 314 мобилних тимова. Истакнули су да поједина бирачка места у БиХ нису отворена тачно у седам сати.

„Разлози су идентични као што је уобичајено и до сада било на свим изборима који су одржани у БиХ. Нису на време извршене припреме за отварање бирачког места, члан није дошао због болести, а позван је други члан. Такође, десио се КДЗ полицијски преглед БМ у Тешњу, а неки чланови нису имали кључ. Такође, долазило је и до кашњења чланова бирачких одбора, а у неким објектима није било струје. Дошло је и до поновног пребројавања гласачких листића на захтев посматрача, те је забележено присуство посматрача из истих субјеката у исто вријеме“, навели су.

Како су саопштили,забележено је кашњење у отварању бирачког места и то у периоду од 15 минута до пола сата уВеликој Кладуши, четири бирачка места, у Цазину (7)Бихаћ (15), Босанска Градишка (8), Брчко (7).

У Бањалуци дошло је до кашњења на око 100 бирачки места из техничких разлога.

Кашњење је било и у Прњавору, Босанском Броду, Оџаку, Вукосављу, опћини Центар Сарајево, преноси Клиx.ба.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!