Прочитај ми чланак

Биће проблема ако имена Албанаца на бирачким списковима буду написана ћирилицом

0

Riza Halimi

Председник Партије за демократско деловање Риза Халими тврди да ће се поновити проблеми са бирачким списковима у којима су ћирилицом уписани Албанци.

У Министарству за државну управу и локалну самоуправу кажу да грађани треба да се обрате локалној самоуправи за упис.

У јединственом бирачком списку тренутно су имена 206.820 бирача уписана на језику мањина, а на последњем попису нешто мање од 856.000 грађана Србије изјаснило се да им матерњи није српски.

Посланик Риза Халими тражи од Министарства за државну управу и локалну самоуправу да реши ситуацију са списковима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

„Изгледа је то урађено компјутерским програмом и приликом тог превођења дошло је до веома незгодних ситуација да имамо ознаке које су апсолутно непрепознатљиве јер негде најмање шест слова албанско писмо има више него српско писмо и у том случају имена Албанаца су деформисана“, каже Халими.

Према проценама које Халими износи, имена око половине бирача албанске националности, односно њих око 50.000, нису уписана на албанском.

Из Министарства одговарају да је управна инспекција исправила више од 3.000 таквих уписа, и додају да ако Халими има податке о другим случајевима, о томе треба да их обавести.

„Сматрамо да је најрационалније решење да се грађани који су имали евентално проблема на претходним изборима 2012, 2014. године, где су били уочени конкретни проблеми, обрате се својој локалној самоуправи. Има довољно времена до избора да се све то измени“, каже Иван Бошњак из Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Бојан Клачар из ЦеСИД-а каже да су мале шансе да постоје дупли бирачки спискови или да се мртве особе налазе у списковима пред априлске изборе, али сви проблеми ипак нису решени.

„Ми у овом тренутку имамо око седам милиона уписаних у бирачки списак, а реално у Србији имамо око 5,5 милиона и то је продукт управо неких ствари из прошлости које нису рађене и оних људи који живе у дијаспори на такозваном привременом раду, а суштински тај рад је трајан и мале су шансе да се они икада појаве на биралистима у Србији“, каће Клачар.

Тачних података о грађанима којима је албански матерњи нема, јер су Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе већином бојкотовали попис.

(Б92)