Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Протест студената против Милогораца и подршка Србима у Црној Гори

0

У центру Београда у Кнез Михаиловој улици одржан је данас 10. маја 2019. године у 17 часова протестни скуп испред Амбасаде Црне Горе поводом прогона и изрицања пресуда српским политичарима у Црној Гори у монтираном процесу названом „Државни удар“.

У процесу је изречена неправедна пресуда лидерима Срба у Црној Гори Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу, као и другим недужним људима. Скуп је организовао Студентски клуба Правног факултета и студенти Универзитета у Београду, уз подршку других студентских организација.

На почетку протеста студентима се обратио председник Студентског клуба Правног факултета Немања Вучковић, који је поручио: „Једна од главних карактеристика свих тоталитарних режима јесте прогон политичких противника. Као студенти права посебно осуђујемо повреду права на правично суђење, дискриминацију и прогон политичких противника под режимом Мила Ђукановића“. Он је и упутио позив свим политичким партијама у Србији и Републици Српској, истакнутим појединцима и интелектуалцима , да подрже Србе у Црној Гори, осуђене у намештеном преоцесу и да ставе се на располагање интерсеима нашег народа у Црној Гори.

Затим су говорили други организатори и учесници протеста, Душан Дачић, уредник Фејсбук странице Картографија који је рекао да „Србија, као матица свих Срба мора да помогне представницима нашег народа у дијаспори који је мета напада“ , , Филип Вучић , Матија Стојановић, Ранко Радовић, Филип Трајчевски, а прочитано је и писмо подршке студената из Бања Луке. За крај се обратила и вереница Милана Кнежевића, Тамара Магделинић.

Студенти Београдског универзитета овим скупом су желели да поруче Србима у Црној Гори да за њихове проблеме овде знамо и да им поручују да у борби за истином и правдом нису сами. Скуп је трајао нешто мање од једног часа током којег су студенти говорили о угрожености српског идентитета и културе у Црној Гори, о њеном актуелном режиму и о потреби Србије да се стара о свом народу и ван граница Србије, поготово о њеним политичким представницима у региону и дијаспори.

Догађај је протекао без инцидената и у складу са жељом организатора да окупљање, говори и перформанс буду цивилизован и да служе на част свима који су се окупили.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!