Прочитај ми чланак

Београд – једна од четири престонице Евроазијске уније до 2015. године!

0

Флоскула Европа нема алтернативу, омиљена од стране и нове владајуће гарнитуре у Србији, требало би ускоро потпуно да изгуби смисао, јер ће наша земља, поред лажне европске добити реалну евроазијску перспективу.

Према најавама из Кремља, Русија већ крајем године креће у стварање Евроазијске уније, политичког и економског савеза, који ће у почетку углавном чинити државе бившег Совјетског Савеза. Планира се, међутим, да се у њој до краја 2020. године нађу и друге европске земље, међу којима је и Србија.

Нови савез је наговестио је недавно председник Владимир Путин, истакавши да би Русија ускоро могла да у уведе заједничку новчану валуту са Казахстаном и Белорусијом. Три државе, које већ имају трговинску унију, планирају формирање јединственог тржишта до краја 2012. године, као првог потеза у стварању Евроазијске уније.

carinska unija1-300x225.jpg

Идеја о новом политичком савезу потекла је од руског академика проф. др Игора Панарина, који се сматра оцем модерне руске дипломатије. Панарин је руском руководству представио иницијативу о стварању Евроазијске уније, која би, поред седишта у Санкт Петербургу, имала још три главна града – Алмати, Кијев и Београд.

По овом плану, у савез са Русијом прво би ушле Белорусија и Казахстан, а број чланица би се наредних година повећавао. О стварању овог савеза недавно је писао и британски „Тајмс“, који тврди да Кремљ за почетак жели формирање „велике четворке“ (Русија, Украјина, Белорусија и Казахстан), са следећим редоследом корака: царинска унија, јединствено тржиште, заједничка валута, политички и војнобезбедносни савез. Поједини аналитичари нови савез називају и „гасна унија“, с обзиром на то да би обухватио готово све земље са изворима и главним токовима за транспорт енергената.

Панарин је изјавио да би Србија и Црна Гора могле да постану део Евроазијске уније и до 2015. године, али да је предуслов за то да се промени спољнополитички правац, како званичног Београда, тако и Подгорице. Да ли Београд заиста може да постане једна од четири престонице Евроазијске уније до 2015. године?

– Србија је једини ослонац Русије на Балкану, због чега Запад и жели да што пре цео регион прикључи Европској унији и НАТО и да тако избаци Русе из игре. Ипак, бомбардовање наше земље и отимање Космета од Србије су створили сиву зону, што Русија жели да искористи. Управо је то наша шанса на међународном плану – категоричан је Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова Југославије.

Јовановић објашњава да је ширење НАТО главни разлог због којег Русија планира нову унију.

– Сличне иницијативе покреће и Кина, која жели савез са Тајландом и Вијетнамом. Једноставно, ушли смо у период вишеполарног система, са неколико центара моћи, који се такмиче. Веома је важно схватити и да се односи у свету мењају у кратком периоду, брже него икада у историји. Пре само десет или 15 година Америка је могла да наређује Кини и Русији. Сада је то незамисливо. Мале земље попут Србије сада имају веће шансе да се изборе за своја права – сматра Јовановић.

КРИЗА МЕЊА СВЕТ

Игор Панарин као потенцијалне чланове види и друге европске државе, које су данас чланице ЕУ. Сматра да ће се због економске кризе садашњи облик Европске уније тешко одржати, као и да ће услед слабљења Америке утицај НАТО значајно ослабити. Међу потенцијалним чланицама су и Шкотска (уколико се на референдуму изгласа независност од В. Британије), па чак и Нови Зеланд.

Већ 2013. године, Русија ће са Немачком да активно учествује у прекомпоновању Европске уније, а обе земље ће ширити своје утицаје на Старом континенту. До 2014, Русија ће снажно доћи у Латинску Америку: повратком на Кубу, ојачавањем позиција у Венецуели, Аргентини и Парагвају, уз равнотежу у сарадњи са Бразилом.

Алексеј Димитријевић