Прочитај ми чланак

Аутобуси спремни, претеће поруке послате, „уцењени“ стижу: Напредњаци кренули…

0

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је јуче да ће се највероватније ићи на нове изборе у Београду. То потврђује и викенд за нама, током којег су активисти и чланови Српске напредне странке аутобусима стизали из разних градова у Србији, а затим ишли од врата до врата и постављали само једно питање - хоћете ли подржати Александра Вучића на наредним градским изборима?

Иако се званично чека 1. март, када ће се одржати наставак конститутивне седнице Скупштине града Београда, на којој би СНС требало да саопшти да ли улази у формирање власти са СПС и одборницима с листе “Ми, глас из народа”, премијерка Србије Ана Брнабић каже да су нови избори најизвеснији епилог београдске постизборне драме.

Она је јуче изјавила да ће се највероватније ићи на нове изборе у Београду, зато што за сад нико није успео да обезбеди довољну већину у градској Скупштини.

“Да будем сасвим прецизна. Математички може. Ми имамо већину. Александар Вучић је поставио тај стандард, још један леп, добар стандард у српској политици, који није постојао раније, а то је да политика није математика“, истакла је Брнабић и додала:

„Дакле, ми математички имамо већину. Људи су тражили из различитих листа да нас подрже, да подрже нашу листу ‘Александар Вучић – Београд не сме да стане’. Рекли смо, нисмо сигурни да је то у потпуности легитимно”, истакла је она, понављајући по ко зна који пут став СНС – или сви одборници листе “Ми” или ниједан. Односно, иде се на нове изборе.

Као да читају мисли премијерки, напредњаци су се током претходног викенда сјатили у Београд. Из неколико градова у Србији аутобуси са активистима Српске напредне странке кренули су пут главног града.

“Ајмо, напредњаци, истовар“

На друштвеним мрежама су се појавили снимци ових аутобуса, али и активиста који куцају на врата Београђана са једним те истим питањем – да ли ћете подржати Александра Вучића?

Како сазнаје Нова више аутобуса са активистима и члановима СНС у суботу је из Зрењанина кренуло за Београд.

„Ту је било око 200 људи. Обилазили су Звездару и Миријево, где су за СНС радили кампању од врата до врата. Предводио их је посланик СНС у војвођанском парламенту Дарко Бађок”, каже саговорник Нове.

„Зрењанинце који су током викенда “радили” у Београду, по повратку у њихов град дочекали су представници Странке слободе и правде, покушавајући да сазнају одговоре на неколико питања.

“Ајмо напредњаци, полако… Истовар. Ајмо Звездарци. Ајмо Миријевчани. Где сте Београђани? Где су пакетићи? Јесте куцали на врата и рекли Београђанима да у Зрењанину 20 година нема пијаће воде?“, довикивали су они активистима СНС, који су из аутобуса излазили углавном погнутих глава и одлазили убрзаним кораком.

Посланица Странке слободе и правде из Зрењанина, Соња Пернат, овим поводом за новине “Нова” каже да је све у вези овог догађаја апсурдно.

“Да локални СНС из Зрењанина агитује за већ пропалу београдску причу, док у свом граду пристају на то да имају неисправну пијаћу воду више од две деценије, да им фабрика гума ниче усред житнице, да плаћају најскупље грејање у региону и затварају школе. С обзиром да је Зрењанин за последњих шест година напустило 16.000 људи, то је доказ какву политику води ова власт”, каже Пернат и наставља:

“У каквом је СНС проблему тек у Београду, када су позвали доказано неспособне активисте из Зрењанина да им раде кампању? Иначе, предводник ове СНС офанзиве на Београд је Дарко Бађок покрајински посланик, бивши навиијач, који је јавности познат по томе што је песничио своју радницу. Верујем да ће Београд успети да се одупре још једној подвали ове власти”.

Недавно је зрењанински покрет „Промене у фокусу“ известио јавност да локални одбор СНС приморава запослене у државним фирмама, који су ангажовани на основу уговора о привремено-повременим пословима да организовано иду у Београд и тамо спроводе страначку кампању.

У поруци коју су радници претходних дана добијали, између осталог пише:

“Потребно је да помогнемо београдским одборима. Ово није добровољна активност, већ обавеза. Иду сви које смо запослили, дали нешто…”.

Политиколог и истраживач Центра савремене политике Александар Ивковић каже да је његов утисак да је СНС у једном тренутку променио планове за Београд.

Траже изговор за нове изборе …

“Да сте ме питали пре неколико недеља, ја бих био прилично сигуран да ће они направити већину са СПС-ом и Александром Јерковићем са листе “Ми”, без обзира на то што би та коалиција била упитног легитимитета. Све је изгледало као да иде ка томе, а онда су функционери СНС-а кренули да причају о „подизању лествице легитимитета“ и да практично траже изговор за нове изборе”, каже Ивковић за Нову.

Шта је утицало на ову промену курса?

Ивковић каже да види два могућа објашњења.

“Према првом, СНС није успео да из јавности одагна причу о изборним нерегуларностима, упркос многобројним покушајима (на пример, презентација плана „Скок у будућност“). Та прича се одржала у јавности, пре свега захваљујући резолуцији Европског парламента, и тиме се одржала и шанса да дође до даљег ангажовања Европске уније. Нови избори могу да се тумаче као покушај да се то избегне и да се та прича пресече. Друго објашњење је више унутрашње природе”, каже Ивковић и додаје:

“Мени је индикативно колико у последњих недељу дана функционери СНС-а наглашавају неодговорност Бранимира Несторовића и његову кривицу за потенцијалне нове изборе. То би могла да буде координисана представа, али можда је и покушај да се Несторовићу сасеку крила пре него што задре у бирачко тело СНС-а, а томе би служило и понављање београдских избора. Оба фактора могу да објасне зашто би СНС желео на нове београдске изборе, тј. нису међусобно искључиви”.

Убеђени у победу

О новим београдским изборима говорио је јуче и лидер Социјалдемократеске партије Србије (СДПС) Расим Љајић.

„Судећи по свему, а нарочито након дешавања у Несторовићевом покрету, чини ми се да су избори једино решење за постојећу ситуацију у Београду“, рекао је Љајић и подвукао да ће на тим изборима због замора бирача одлучујући фактор бити страначка инфраструктура.

Зато је убеђен ће власт још лакше доћи до већине него на претходним изборима

Кад је реч о овој убеђености у победу, Ивковић каже д аће нови београдски избори, свакако бити већи изазов за опозицију.

“Ако СНС од „готове“ већине иде на нове изборе, то значи да су задовољни својим рејтингом и верују да ће на разне начине моћи да саставе и нову већину. Не би тако лако ризиковали власт у Београду. Према томе, опозиција ће морати да са тим на уму уђе у евентуалне нове изборе и нађе начин да им поквари планове”.

Припреме за нове изборе почеле још у децембру

Никола Буразер из Центра савремене политике за Нову каже да нови избори у Београду свакако стоје као могућност.

“С једне стране због отежаог формирања већине уз помоћ одборника коалиције “Ми, глас из народа”, али и због интереса власти да се избегне још већи међународни притисак и евентуално истрага избора одржаних 17. децембра. Јер, та истрага би вероватно открила много тога и имала би утицаја и на све друге изборе. Она би указала да многи аспекти избора у Србији не функционишу, што би убудуће озбиљно угрозило СНС”, каже Буразер за Нову.

Што се тиче припрема, активиста на терену и појачане кампање у Београду, сматра да то није изненађење.

“Верујем да су те припреме кренуле још у децембру, јер није било извесно шта ће се дешавати. Ми и даље не знамо са сигурношћу шта ће бити. Упркос овим најавама и даље остаје могућност да власт пошто-пото направи ту већину у Београду и успе да се одупре притиску међународне заједнице”, закључује Буразер.