• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • АНКЕТЕ: Изласност патриотских гласача расте; гласачи НАТО странаке све више апстинирају
Прочитај ми чланак

АНКЕТЕ: Изласност патриотских гласача расте; гласачи НАТО странаке све више апстинирају

0

izbori-2014

Тотално независно, Б92 и Србин.инфо су направили анкете о излазности српских бирача на предстојећим парламентарним изборима. И док читатељи Б92 су углавном они који ће највероватније гласати за НАТО странке (СНС, ДС, СПС, НДС, ЛДП, УРС) дотле посетиоци портала Србин.инфо су углавном гласачи патриотских странака (Двери, СРС и ДСС).

Обе анкете показују занимљив тренд – да се повећава излазност гласача, који би гласали за патриотске странке, док излазност гласача, НАТО странака, опада.

Б92

Последње предизборно истраживање Б92 и Нина-медије показује да је број сигурних гласача испод 56 одсто.

Последњи подаци настали су упоређивањем података добијених телефонским анкетирањем и резултата које смо добили теренским истраживањем. 1.200 људи је буквално симулирало гласање, убацивањем гласачких листића у кутије од 9. до 12. марта.

Прво смо упитали да ли излазите на изборе и последњи податак који имамо је да 55,1 одсто вас излази на изборе, што је иначе и најнижи резултат који имамо од почетка истраживања.

Вероватно на изборе излази 14,5 одсто грађана, вероватно не излази 11 одсто, сигурно не гласа 13,9 одсто, а 5,5 одсто још не зна.

СРБИН.ИНФО

Прву смо анкету, везану са парламентарним изборима, пустили на нашем сајту 26. фебруара. Одазвало се 1080 гласача. Анкета је трајало 24 сата. Њих 685 или 63% је рекло да излази на изборе, а њих 395 или 38% је рекло да неће.

Последњу изборну анкету смо пустили 12. марта и траје до сада. До 17:45 (13.мата) гласало је 3467 посетилаца. Њих само 419 или или 12% је рекло да неће гласати.

Маркетиншка истраживања, која су рађена на почеку изборне кампање, указивала су да ако излазност буде мања,  па за улазак у парламент Србије буде довољно 200 000 и мање гласова, велике су шансе да изборне листе ДВЕРИ, СРС И ДСС добију посланике у Скупштини Србије.

Бирачко тело Србије, на дан 28. фебруара, по подацима Решубличке изборне комисије, бројало је 6 767 324 гласача; а за пролазак у Скупштину Србије, доста је да изборна листа, на парламентарним изборима заказаним за 16 март,  добије 5% или више гласова.

(Србин.инфо, Б92)