Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР САД: Косово укључити у расправе у ОЕБС-у ДАЧИЋ: Не може, осим …

0

OEBS1

Амерички амбасадор при ОЕБС-у Данијел Баер рекао је данас да шиптарски окупатори са  Косово и Метохије треба да се укључи у расправе у институцијама те организације.

– У Сталном савету ОЕБС не треба само да се расправља о Косову, већ и с Косовом. Косово  је део Европе и треба да одигра важну улогу у институцијама које су посвећене миру и напректу континента – рекао је Баер.

Баер је у обраћању Сталном савету ОЕБС, на којем је шеф српске дипломатије изнео приоритете председавања Србије, рекао да је криза у и око Украјине огромни изазов, али да је пред ОЕБС-ом у 2015. још много посла.

– ОЕБС игра кључну улогу и у подршци Бриселском дијалогу (Београда и Приштине) и очекујемо да ће тако и бити с наставком овог процеса – рекао је Баер.

Баер је рекао да ће САД учинити све да се обезбеди да се напредак одрази и у Бечу.

– Похваљујемо кораке који су предузети за укључивање косовских власти у регионалне иницијативе и подстицање конструктивних односа Београда и Приштине – рекао је он.

ДАЧИЋ – Може, уз договор у Бриселуdacic

Косово може да буде примљено у ОЕБС  уколико се постигне неки политички договор, а томе није место у Бечу, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић који је у име Србије званично преузео председавање том организацијом.

Он је, у изјави новинарима, казао да нису нови захтеви да се Косово укључи у ОЕБС, додајући да је то током целе прошле и претпрошле године тражила и Албанија и да то непрестано чини и Приштина.

– Када је реч о ОЕБС-у одлуке се доносе консензусом. Знате ли колико је тешко остварити консензус – нагласио је Дачић, указавши да се Србија, као председавајућа, бори већ два дана да се усагласи текст осуде терористичког напада у Француској.

– Рекао сам да ако не можемо око тога да се договоримо боље да се расформирамо – навео је Дачић.

– Разговор и дијалог са Приштином се дешава у Бриселу. Не долази у обзир да Србија подржи нити дозволи да Косово буде равноправни члан ОЕБС-а зато што није решен статус – закључио је Дачић.

(Танјуг, Бета)